poniedziałek, 2 lutego 2015

krupnik z kaszy jęczmiennej

składniki:


1 udko+3 skrzydełka z kurczaka                                         
lub inne mięso np.świeże żeberka
1/2 szkl.kaszy jęczmiennej
lub 3/4 jeżeli chcemy gęsty
1marchew(duża)
1 pietruszka(średnia)
kawałek pora
kawałek selera
4-5 ziemniaków(większe)
 kilka pieczarek lub podgrzybków
listek laurowy
kilka ziaren ziela angielskiego
sól,pieprz,maggi
natka pietruszki




wykonanie:


Do garnka włożyć umyte mięso,listek laurowy,ziele angielskie.Zalać dwoma litrami wody.Posolić, popieprzyć.Gotujemy ok.15 minut.Dokładamy pokrojone w kostkę warzywa i grzyby.Marchew zetrzeć na grubej tarce.Zasypujemy wszystko kaszą jęczmienną.Gotujemy pod przykryciem na wolnym ogniu,aż warzywa będą miękkie a kasza kleista.W razie konieczności doprawić maggi.Mięso wyjąć z zupy,pokroić,wrzucić ponownie.Odstawić na kilka minut,aby zupa "odpoczęła"Przed podaniem można posypać natką pietruszki.Czas przygotowania ok.60 min. Ilość porcji 4-5
SMACZNEGO

                                           

   

2 komentarze:

  1. Uwielbiam zupy i mogłabym je jeść codziennie, pyszności :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Marzenko,obiad bez zupy to nie to,zawsze staram się jakąś ugotować.Dzięki za odwiedzinki.P)

      Usuń