czwartek, 19 lutego 2015

kurczak w sosie śliwkowym

składniki:
                                                                                                                          


4 udka z kurczaka
ok.40-50 dkg śliwek mrożonych
1 cebula/mała/
2 ząbki czosnku
sól,pieprz czarny,słodka papryka
ok.2 łyżek miodu lub cukru/zależy od kwaśności śliwek/
1-2 łyżeczek octu jabłkowego lub cytyny
2 łyżki masła klarowanego



 wykonanie:

Mięso umyć,osuszyć zamarynować w soli,pieprzu,słodkiej papryce.Odstawić na minimum 0,5 godz. do lodówki.Do głębokiego rondla włożyć masło,podgrzać.Włożyć mięso,obsmażyć na rumiano z każdej strony.Wyjąć.Na pozostały tłuszcz wrzucić pokrojoną drobno cebulę i czosnek. Zeszklić. Dodać śliwki.Przyprawić solą,czarnym pieprzem,octem jabłkowym,miodem.Dołożyć kurczaka. Podlać wodą.Dusić pod przykryciem aż mięso będzie miękkie,mieszając od czasu do czasu i w razie potrzeby podlewając wodą.Mięso wyjąć,sos zmiksować.Gęstość sosu regulujemy dolewając wody lub odparowując.Ilość miodu zależy od kwaśności śliwek im słodsze tym lepsze.Podawać z ryżem . Czas gotowania ok.90 min.Ilość porcji 4.
SMACZNEGO

                                           

4 komentarze:

  1. Pyszny kurczaczek. Bardzo fajny przepis :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Sos śliwkowy w połączeniu z drobiem ,efekt bardzo smaczny i nietuzinkowy :)

      Usuń
  2. Tak nietuzinkowy, spróbuję w sobotę! Wygląda ciekawie. W pierwszej chwili myślałam, że dodałaś na talerz kwiaty...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Połączenie słodkich winogron ze słodko-kwaśnym sosem śliwkowym,mięsem z kurczaka i ryżem brązowym to jest to co przypadło mi do gustu :))..polecam ;))

      Usuń