środa, 11 lutego 2015

barszcz czerwony

składniki:


kawałek chudego kurczaka
5 buraków /średnie/
500 ml.zakwasu z buraków          
3 łyżki śmietany lub jogurtu
1 marchew
1 pietruszka
kawałek selera
kawałek pora
cebula/mała/
sok z cytryny lub ocet jabłkowy 
kilka ziaren ziela angielskiego
4 liście laurowe
susz warzywny/vegeta domowa/
pieprz,sól,cukier,majeranek
koperek lub pietruszka/do posypania/
ziemniaki ugotowane/do podania osobno lub do zupy/
jajko na twardo


 
wykonanie:

Do garnka wkładamy mięso.Zalewamy wodą/ok 1,5 l/Solimy,pieprzymy.Dodajemy pokrojone warzywa,przypaloną cebulkę,ziele angielskie,liście laurowe,vegetę,łyżkę soku z cytryny/octu/ szczyptę cukru.Gotujemy na wolnym ogniu.Do miękkości mięsa i warzyw.Wywar przecedzamy.Do gorącego wywaru wlewamy zakwas z buraków.Doprawiamy pieprzem,majerankiem.Jeżeli potrzeba solą, octem, cukrem.Gotujemy chwilę /ok.10 min/ Na koniec doprawiamy 2-3 łyżkami zahartowanej śmietany lub jogurtu.Albo zostawiamy czysty jeżeli chcemy podawać z uszkami.Ziemniaki ugotować osobno. Podawać okraszone cebulką. Czas wykonania ok 1,5godz.ilość porcji 4-6
SMACZNEGO


Przepis na zakwas z czerwonych buraków
-----------------------------------------------------

    1 kg buraków czerwonych
    5 ząbków czosnku
     kilka ziaren ziela angielskiego
     kilka liści laurowych
     1,5  litra przegotowanej  chłodnej wody
     1 łyżka  soli
      kawałek razowego chleba/najlepiej piętka/


Przegotować wodę, posolić, dobrze wymieszać i pozostawić do wystygnięcia.Buraki obrać ze skórki i pokroić na kawałki.W glinianym naczyniu lub słoiku układać na dnie buraki,czosnek,liście laurowe, ziele angielskie,chleb.Zalać przestudzoną wodą.Przykryć naczynie np.talerzykiem.Odstawić w ciepłe miejsce.Po ok.2-3 dniach wyjąć chleb,zdjąć pianę.Zakwas powinien stać ok.4 dni/nie trzymać za długo,bo robi się gorzki/Sprawdzić, jeżeli jest odpowiedni zlać do butelek i wstawić do lodówki.W lodówce może stać kilka tygodni.

                                      
              

2 komentarze: