niedziela, 22 maja 2016

kurze cycki faszerowane mozzarellą,pomidorem,bazylią

składniki:
                                                                                                                           

1pierś z kurczaka
4 plastry mozzarelli
4 plastry świeżego pomidora
4 listki bazylii
200ml.śmietany 18%/słodka/+50ml.wody
łyżka oliwy z oliwek
sól,pieprz czarny mielony

 Ilość porcji zależy od potrzeb.Ja podaje składniki na jedną.




wykonanie:

Filet z kurczaka umyć,osuszyć papierowym ręcznikiem.Naciąć głęboko,ale nie do końca w szerz na cztery lub pięć razy,zależy od wielkości fileta.W miejsce nacięcia włożyć po plasterku mozzarelli, świeżego pomidora,liść bazylii.Doprawić do smaku solą,pieprzem.Ułożyć w żaroodpornym naczyniu.Polać kilkoma kroplami oliwy z oliwek i podlać śmietanę.Wstawić do nagrzanego piekarnika.Piec w 180*C około 30-40 min.Podawać z ziemniakami,ryżem,kaszą,lub w/g.upodobania.
Smacznego.






2 komentarze:

  1. Witaj Grazynko, smieszna nazwa , nigdy nie slyszalam,dlaczego taka ma nazwe -kurze cycki ! pozdrawiam!,.:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pierś z kurczaka w woj.śląskim nazywamy cyckami,nawet w restauracjach. Pozdrawiam Wandeczko 😊

    OdpowiedzUsuń