składniki:
500g.brokułów
270g.sera feta/kostka/
220g.kukurydzy/puszka/
garść szpinaku
50g.żółtego sera
kilka grzanek czosnkowych/opcjonalnie/
330ml.jogurtu typ.greckiego
2-3 łyżki majonezu
2 ząbki czosnku
1 łyżka masła
ziarna słonecznika lub dyni/prażone/
wykonanie:
Brokuły podzielić na różyczki,ugotować na parze,ostudzić.Kukurydzę odcedzić.Szpinak,czosnek pokroić,krótko przesmażyć na maśle,razem z jednym ząbkiem czosnku.Jogurt wymieszać z majonezem i z tartym czosnkiem.Żółty ser i fetę zetrzeć na dużych oczkach.Nasiona uprażyć na suchej patelni.W salaterce układać warstwami: brokuły,ser feta,szpinak,kukurydzę,kilka grzanek czosnkowych,żółty ser.Wszystko polać sosem jogurtowo-majonezowym,posypać prażonymi nasionami.Każdą warstwę lekko posypać pieprzem.Nie solić,ponieważ sery są słone.Sałatkę wstawić do lodówki na minimum godzinę.Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz