składniki:
1 duży pęczek botwiny lub 3 małe
3 średnie buraki
1marchew
1pietruszka
1/2 pęczka koperku
5-6 średnich ziemniaków
2,5-3l.bulionu warzywnego lub mięsnego
100 ml.śmietany 30%+2 łyżeczki mąki pszennej
sok z jednej cytryny lub 3-4 łyżki 10%octu spirytusowego do zakwaszenia zupy
sól,cukier,pieprz czarny mielony, majeranek,2 listki laurowe,4 kulki ziela angielskiego
wykonanie:
Zagotować wywar,włożyć pokrojone w kostkę buraki,marchew,pietruszkę.Gotować do miękkości. Liście,łodygi botwinki,koper pokroić w 1cm.kawałki.Dodać do pozostałych miękkich już warzyw, gotować ok.10 min/nie mogą być rozgotowane/Posolić,popieprzyć,dodać majeranek,listki laurowe, ziele angielskie.Doprawić octem lub sokiem z cytryny.Dodać cukier, aby zrównoważyć kwaśność cytryny lub octu.Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę,ugotować do miękkości w osobnym naczyniu, aby pozostały białe.Dodać do zupy. Do śmietany wsypać mąkę, dobrze wymieszać,aby nie było grudek,wlać kilka łyżek wywaru, zahartować śmietanę.Następnie wlać do zupy,pogotować ok.5 min. Odstawić na ok.15 min,aby smaki przeszły.Posypać pokrojonym,świeżym koperkiem.Podawać z jajkiem na twardo.Ilość porcji ok.5. Czas przygotowania ok.40 min.Smacznego.
Właśnie gotuje, dzięki za przepis.
OdpowiedzUsuń;))
Usuń