biszkopt:
4 jajka
1/2szkl.mąki/typ.4oo/
1/2szkl.cukru
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Produkty w temp.pokojowej.
dodatkowo:
2 galaretki truskawkowe +700ml.wody/gorącej/
1/2 kg.truskawek
krem budyniowy:
2 budynie/40g/+700 ml.mleka 3.2%+3 łyżki cukru
200g.masła+1 łyżka cukru
wykonanie:
Budyń ugotować z trzema łyżkami cukru.Wystudzić.Biała oddzielić od żółtek.Białka ubić na błyszczącą pianę,dodając stopniowo cukier i po jednym żółtku.Miksować jeszcze przez ok.2 minuty .Mąkę przesiać razem z proszkiem do pieczenia.Delikatnie wymieszać łyżką z ubitą pianą. Wylać na tortownicę/28cm/ wyłożoną papierem do pieczenia.Wstawić do nagrzanego piekarnika.Piec w temp. 160*C-25 min.Wystudzić.Zdjąć papier,ponownie włożyć do tortownicy. Miękkie masło utrzeć z jedną łyżką cukru na puch.Dodawać po jednej łyżce zimnego budyniu, miksować,aż powstanie gładka masa.Galaretki rozpuścić w gorącej wodzie,wystudzić do lekkiego stężenia.Na zimny biszkopt wyłożyć krem budyniowy,wyrównać powierzchnię.Na nim ułożyć przekrojone na połowę umyte truskawki.Zalać tężejącą galaretką.Wstawić do lodówki,najlepiej na całą noc.Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz