niedziela, 22 maja 2016

pierogi ruskie

składniki:
                                                                                                              
                                                         
farsz:


750g.ugotowanych ziemniaków
250g.twarogu tłustego
1 cebula/duża/
3 łyżki oleju rzepakowego
sól,pieprz czarny mielony


ciasto:

3 szkl.mąki/typ.450/
1szkl.gorącej wody
3 łyżki oleju rzepakowego
1/2 łyżeczki soli


wykonanie:


Ziemniaki ugotować,odcedzić z wody i jeszcze ciepłe przepuścić przez praskę,lub zmielić w maszynce do mięsa.Twaróg również zmielić.Cebulkę pokroić w kostkę,przesmażyć na rumiano na gorącym oleju.Wszystko razem wymieszać.Doprawić solą i pieprzem.Na stolnicę wysypać  mąkę, zalać gorącą wodą,dodać olej.Wszystko zagnieść.Wyrabiać,aż ciasto będzie plastyczne.Włożyć do woreczka na ok.15 min.aby odpoczęło.Podzielić na trzy części,mniejsze placki lepiej się wałkują.Z cienko rozwałkowanych placków wycinać szklanką kółka.Nakładać łyżeczką farsz i sklejać dokładnie brzegi.Gotować partiami we wrzącej,osolonej wodzie po 3 min.od chwili wypłynięcia. Wyjmować łyżką cedzakową.Podawać polane przetopionymi skwarkami lub słoninką.Ilość porcji dla 5 osób. Czas wykonania około 60 min.Smacznego.




3 komentarze: