piątek, 13 maja 2016

naleśniki z pieczarkami,twarogiem,kaszą

składniki:
                                                                                                                                      


farsz:

100g.kaszy jęczmiennej/drobna/ -jedna torebka
20 dkg.twarogu półtłustego
30dkg.pieczarek
1 cebula/duża/
2 ząbki czosnku
natka pietruszki/kilka gałązek/
2 łyżki oleju rzepakowego
sól,pieprz

ciasto naleśnikowe:

2 szkl.mąki
jajko
2 szkl.mleka 3,2%+1/2 szkl.wody mineralnej
szczypta proszku do pieczenia
szczypta soli
łyżka oleju rzepakowego
 

wykonanie:


Do naczynia wsypać mąkę,dodać pozostałe składniki.Wszystko dokładnie wymieszać,tak aby nie było grudek.Ciasto ma mieć konsystencje gęstej śmietany.Odstawić na ok.15 min.aby składniki dobrze się połączyły.Smażyć na gorącej patelni/24cm/cienkie naleśniki.Wychodzi ok.8 sztuk.Patelnię rozgrzać,wlać olej,wrzucić pokrojoną w kostkę cebulę,czosnek,zeszklić.Pieczarki pokroić dołożyć do cebuli i smażyć do chwili,aż woda odparuje.Doprawić solą i pieprzem.Kaszę ugotować w/g. przepisu, dodać do pieczarek.Na koniec dodać twaróg i pokrojoną natkę pietruszki.Wszystko wymieszać. Nakładać na upieczone naleśniki i zawijać.Podawać polane sosem pieczarkowym lub pieczeniowym. Ilość porcji dla ok.4 osób/po 2/Czas wykonania ok.60 min.Smacznego.

 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz