składniki mokre:
---------------------
4 jajka/duże/
400 ml.jogurtu brzoskwiniowego/gęsty/
400 ml.oleju/rzepakowy/
Kubkiem po jogurcie odmierzać proporcje.Przed odmierzaniem mąki i cukru kubek umyć i osuszyć.
składniki suche:
---------------------
3 kubki mąki pszennej/typ450/
1 kubek cukru
2 małe cukry wanilinowe
2,5 łyżeczki proszku do pieczenia/czubate/
dodatkowo:
500g.śliwek węgierek + 3 łyżki cukru
cukier puder do posypania
wykonanie:
Przygotować dwie duże miski.Do jednej miski wbić jajka,rozbełtać widelcem,dodać jogurt i olej, wymieszać łyżką.Kubek po jogurcie umyć,osuszyć.Odmierzyć składniki suche,wsypać do drugiej miski/mąkę przesiać/-wymieszać.Następnie stopniowo dodawać skł.suche do mokrych,mieszając dokładnie łyżką.Ciasto jest dość gęste.Przełożyć na wysmarowaną tłuszczem i posypaną bułką tartą
blaszkę i wyrównać.Na wierzch poukładać połówki wypestkowanych śliwek, przecięciem do góry.Do każdej połówki wsypać trochę cukru.Piec w nagrzanym piekarniku w 180*C-60 min.Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem.Wielkość blaszki 26x32cm.Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz