składniki:
1,5-2 kg.ogórków/małe,średnie/
ok.2,5l.wody
2,5 łyżki soli/bez jodu/
suchy koper razem z baldachimem/2-3szt./
2 liście chrzanu +kawałek korzenia
5 dużych ząbków czosnku/świeży/
wykonanie:
Ogórki umyć pod bieżącą wodą.Zalać zimną wodą i odstawić na ok.2 godz,aby zrobiły się jędrne. Pozostałe składniki także myjemy pod bieżąca woda.Ogórki układamy w dużym słoju lub kamiennym garnku.Dodajemy koper,chrzan,ząbki czosnku,przecięte na pół.Odmierzoną ilość wody posolić,zagotować.Lekko przestudzić,aby nie była bardzo gorąca i zalać ogórki tak,aby całe były zanurzone.Zakręcić słoik lub jeżeli kisimy w garnku obciążyć/przykryć/talerzykiem i nakryć ściereczką.Czas kiszenia zależy od wielkości ogórków.Po 3 dniach ogórki powinny być ukiszone. Należy spróbować.Przy zakupie ogórków należy zwrócić uwagę,aby nie były bardzo sypane nawozami.Takie ogórki podczas kiszenia robią się miękkie i się psują.
Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz