środa, 18 maja 2016

pierogi z mięsem/z mięsa surowego/

składniki:
                                                                                                                         

farsz:
 
70dkg.mielonego mięsa wieprzowego/dobrej jakości/
1 kajzerka
1 cebula/duża/
3 łyżki bułki tartej
2 ząbki czosnku
2 łyżki oleju rzepakowego
3 łyżki ketchupu"Pudliszki"łagodny
1 jajko
sól,pieprz czarny mielony


ciasto:

3 szkl.mąki pszennej
3 łyżki oleju
1,5 szkl.gorącej wody
1/2 łyżeczki soli


wykonanie:

 Na patelnię wlewamy olej,podgrzewamy.Wrzucamy pokrojoną w kostkę cebulę i czosnek,szklimy. Pod koniec dodajemy ketchup.Zestawiamy z ognia,dodajemy do mięsa.Bułkę moczymy w wodzie aż zmięknie,odciskamy.Obie bułki dodajemy do mięsa.Wbijamy jajko.Przyprawiamy solą,pieprzem. Wszystko mieszamy.Mąkę wysypujemy na stolnicę,solimy.Dodajemy gorącą wodę i olej.Zagniatamy.
Wyrabiamy aż ciasto będzie plastyczne.Zawijamy w woreczek foliowy na ok.15 minut,aby ciasto odpoczęło.Wałkujemy na cienki placek i wykrawamy krążki o średnicy szklanki.Nakładamy farsz, zlepiamy.Gotujemy partiami w gorącej,osolonej wodzie około 10 minut.Mieszamy,aby pierogi się nie posklejały. Odcedzamy.Podajemy polane przetopioną słoninką lub cebulką.Posypane szczypiorkiem. Ilość porcji dla ok.5 osób.Czas wykonania ok.60 min.Smacznego.


                                   

3 komentarze: