sobota, 5 września 2015

zupa kalafiorowa z ziemniakami

składniki:

                                                                                                           

kawałek kurczaka/np.4 skrzydełka,udko itp./
kalafior/średni/
5-6 ziemniaków/średnich/
korzeń pietruszki
marchew
kawałek selera
kawałek pora
2 litry wody
sól,pieprz
vegeta /domowa bez glutaminianu sodu/
sos sojowy
200 ml.śmietany 30 %



wykonanie:


Warzywa,mięso umyć pod bieżącą wodą.Do garnka włożyć mięso z kurczaka,zalać wodą, zagotować .Do gotującego wywaru dorzucić obrane ze skóry, pokrojone w kostkę ziemniaki,seler i pokrojone w plasterki pozostałe warzywa,oprócz kalafiora.Przyprawić solą pieprzem,vegetą,sosem sojowym.Gdy ziemniaki będą lekko miękkie dodać podzielony na małe różyczki kalafior.Gotować do miękkości,tak ,aby kalafior nie był rozgotowany.Pod koniec gotowania zabielić śmietaną.Można do śmietany dodać trochę pszennej mąki,wtedy zupa będzie bardziej zawiesista.Mięso obrać z kości, pokroić, dodać z powrotem do zupy.Całość posypać natka pietruszki.
Czas gotowania ok.40 min.Ilość porcji 4-5.Smacznego.





2 komentarze:

  1. Kalafiorowa bez udziwnień - jesteśmy na tak:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszna zupka kalafiorowa. Nie jadłam wieki. Pyszna :)
    Uwielbiam kalafiora :)
    Sama robisz tą vegetę? Ja ostatnio taką kupiłam na rynku, więc mnie zaciekawiłaś.

    OdpowiedzUsuń