kawałek kurczaka/udka,skrzydełka/
korzeń pietruszki
natka pietruszki/kilka/
1 marchew/duża/
cebula/średnia/
kawałek pora
kawałek selera
koncentrat pomidorowy 30 %-1/2 małego słoiczka
lub 3/4 kg.dojrzałych miękkich pomidorów
sól,pieprz czarny,vegeta/domowa bez glutaminianu sodu/
śmietana słodka 30 %-100 ml.+
łyżeczka mąki pszennej/zagęści zupę/
2 l.wody
Zupa pomidorowa również dobrze smakuje z niedzielnego rosołu :)
25 dkg makaronu,gotujemy osobno w/g przepisu
wykonanie:
Do garnka wkładamy umyte mięso, jarzyny,przyprawiamy i gotujemy wywar.Kiedy mięso i warzywa będą miękkie dodajemy koncentrat pomidorowy lub sparzone,obrane ze skórek,przetarte przez sitko pomidory.Wszystko gotujemy przez chwilę.Pod koniec gotowania zupę zabielamy śmietaną połączoną z mąką.Odstawiamy na chwilę,aby smaki się połączyły.Podajemy z makaronem ugotowanym osobno.Czas gotowania ok.50-60 min.Ilość porcji 4-5.Smacznego
Bardzo lubię zupę pomidorową. Klasyk, ale przez wszystkich uwielbiany. Co jest w tej pomidorowej, że wszyscy ją kochają :) I z pomidorów letnich - pycha :)
OdpowiedzUsuńZupa najlepsza na świecie i jeszcze w świetnej oprawie:) super!
OdpowiedzUsuń