skladniki:
ciasto:
3 szkl.mąki pszennej /typ.450/
1/2 szkl.cukru
1 kostka masła/zimne/
4 żółtka
1/5 łyżeczki proszku do pieczenia
cukier waniliowy/mały/
beza:
4 białka
1/2 szkl.cukru
kisiel wiśniowy lub malinowy
szczypta soli
dodatkowo:
2 budynie waniliowe z cukrem
500 ml.mleka +250 ml.do rozpuszczenia budyniu
śliwki bez pestek ok.1/2 kg.
wykonanie:
Wszystkie składniki na ciasto posiekać nożem,rozetrzeć w palcach na piasek.Foremkę do ciast /tortownica 28 cm/wysmarować tłuszczem.Wsypać 3/4 ciasta,docisnąć do dna.Ugotować budyń, dobrze wymieszać,aby nie było klusek i gorący wylać na wylepione ciasto.Ułożyć śliwki. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną,błyszczącą pianę,dodawać stopniowo cukier a na końcu wsypać kisiel i delikatnie wymieszać.Pianę wylać na ułożone śliwki,wyrównać.Całość posypać resztą ciasta.Piec w nagrzanym piekarniku w temp.185*C-50 min.Wystudzić,posypać cukrem pudrem.Smacznego.
Ciekawy przepis i smakowicie wygląda. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńCiekawy przepis i smakowicie wygląda. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńPyszne ciasto. Bardzo lubię ciasto z owocami i budyniem :)
OdpowiedzUsuńSą bardzo dobre i sycące :)
Wygląda pysznie. Bardzo lubię takie ciasta :-) zapisuje sobie przepis i na weekend upiekę :-)
OdpowiedzUsuńWygląda pysznie. Bardzo lubię takie ciasta :-) zapisuje sobie przepis i na weekend upiekę :-)
OdpowiedzUsuńBardzo pyszne ciasto
OdpowiedzUsuńCiasto jak marzenie - super połączenie:)
OdpowiedzUsuńWspaniałe ciasto, bardzo lubię takie słodkości :-)
OdpowiedzUsuńWspaniałe ciasto, bardzo lubię takie słodkości :-)
OdpowiedzUsuńOj, schrupałabym....
OdpowiedzUsuńŚliwki z bezą i kruchym ciastem, to musi być pyszne :)
OdpowiedzUsuń