niedziela, 27 września 2015

kruche ciasto ze śliwkami,budyniem i bezą

skladniki:

  ciasto:
                                                                                              
3 szkl.mąki pszennej /typ.450/
1/2 szkl.cukru
1 kostka masła/zimne/
4 żółtka
1/5 łyżeczki proszku do pieczenia
 cukier waniliowy/mały/

beza:

4 białka
1/2 szkl.cukru
kisiel wiśniowy lub malinowy
szczypta soli

dodatkowo:

2 budynie waniliowe z cukrem
500 ml.mleka +250 ml.do rozpuszczenia budyniu
śliwki bez pestek ok.1/2 kg.

wykonanie:

Wszystkie składniki na ciasto posiekać nożem,rozetrzeć w palcach na piasek.Foremkę do ciast /tortownica 28 cm/wysmarować tłuszczem.Wsypać 3/4 ciasta,docisnąć do dna.Ugotować budyń, dobrze wymieszać,aby nie było klusek i gorący wylać na wylepione ciasto.Ułożyć śliwki. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną,błyszczącą pianę,dodawać stopniowo cukier a na końcu wsypać kisiel i delikatnie wymieszać.Pianę wylać na ułożone śliwki,wyrównać.Całość posypać resztą ciasta.Piec w nagrzanym piekarniku w temp.185*C-50 min.Wystudzić,posypać cukrem pudrem.Smacznego.



  

11 komentarzy:

  1. Ciekawy przepis i smakowicie wygląda. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciekawy przepis i smakowicie wygląda. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  3. Pyszne ciasto. Bardzo lubię ciasto z owocami i budyniem :)
    Są bardzo dobre i sycące :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda pysznie. Bardzo lubię takie ciasta :-) zapisuje sobie przepis i na weekend upiekę :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wygląda pysznie. Bardzo lubię takie ciasta :-) zapisuje sobie przepis i na weekend upiekę :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Ciasto jak marzenie - super połączenie:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Wspaniałe ciasto, bardzo lubię takie słodkości :-)

    OdpowiedzUsuń
  8. Wspaniałe ciasto, bardzo lubię takie słodkości :-)

    OdpowiedzUsuń
  9. Śliwki z bezą i kruchym ciastem, to musi być pyszne :)

    OdpowiedzUsuń