wtorek, 19 maja 2015

zupa gulaszowa

składniki:


ok.1/2 kg.mięsa/wołowe,wieprzowe/                                         
30dkg.pieczarek
papryka/duża/
marchew/duża/
pietruszka
kawałek selera
cebula/duża/
pomidory z puszki 400g./krojone/
4 ząbki czosnku
4 ziemniaki
łyżka papryki mielonej słodkiej
1/2 łyżeczki papryki ostrej/lub w/g upodobania/
sól,pieprz czarny mielony,kumin
2 łyżki smalcu
2 liście laurowe,4 kulki ziela angielskiego
2 l.bulionu lub wody
2 łyżki mąki pszennej


wykonanie:


Do dużego garnka wrzucić smalec,rozpuścić.Na gorący tłuszcz wrzucić pokrojone w średnią kostkę mięso.Obsmażyć z każdej strony.Dołożyć pokrojoną w kostkę cebulę,zeszklić.Dodać posiekany drobno czosnek i pozostałe warzywa,oprócz ziemniaków i pomidorów w puszce.Przyprawić solą, pieprzem,paprykami,kuminem,liściem laurowym,zielem angielskim.Podsmażyć chwilę.Zalać
pomidorami z puszki i bulionem.Gotować pod przykryciem do miękkości mięsa.Na koniec dołożyć pokrojone ziemniaki.Gotować aż ziemniaki zmiękną.Na koniec zagęścić mąką rozrobioną w 1/2 szkl.
zimnej wody.Pogotować jeszcze chwilę.Odstawić na kilka minut,aby zupa odpoczęła.Podawać z pieczywem.Czas gotowania zależy od rodzaju mięsa od 60-90 min.Jeżeli używamy mięsa wołowego to zupę solimy na końcu,inaczej mięso będzie twarde i czas gotowania się wydłuży.Ilość porcji dla 4-5 osób.
SMACZNEGO




1 komentarz: