sobota, 8 kwietnia 2023

ŚLEDZIE Z SELEREM KONSERWOWANYM

                                                                          

Skład;
                                                       

śledzie 500g.

cebula czerwona 1 szt.

seler konserwowy 300g.


SOS;

18% kwaśna śmietana 330g./6 dużych łyżek/

musztarda francuska 2 łyżki

musztarda miodowa 1 łyżka

majonez 170ml./4 łyżki/

szczypta soli

szczypta pieprzu


Wykonanie;

Wszystkie składniki sosu wymieszać w dużej misce.Śledzie wymoczyć w zimnej wodzie.Czas moczenia zależy od zasolenia śledzi/około 1 godz/Na papierowym ręczniku osuszyć śledzie.Następnie skropić cytryną.Pokroić na kawałki.Połączyć z sosem.Dodać pokrojoną w kostkę cebulę i lekko wyciśnięty z zalewy seler konserwowy.Wszystko dokładnie wymieszać.Wstawić do lodówki,najlepiej na całą noc,aby składniki się przegryzły.

Smacznego ;)





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz