wtorek, 11 kwietnia 2023

BABKA POMARAŃCZOWA

 Skład;                                                                                               


jajka 5 szt.

mąka pszenna tortowa/450/-2 szkl.

cukier drobny 3/4 szkl.

proszek do pieczenia 2 łyżeczki

olej rzepakowy 1/2 szkl.

marchew drobno tarta 2 szkl.

skórka pomarańczowa otarta 2 łyżki

aromat pomarańczowy 1/2 buteleczki


Wykonanie;

Jajka wbić do dużej miski,wsypać cukier,ubijać na dużych obrotach około 5 minut na puszystą masę.Dodawać stopniowo przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia.Następnie wlać cienkim strumieniem olej,aromat,ciągle mieszając.Dodać startą marchewkę i skórkę pomarańczową.Wymieszać krótko mikserem.Masę wylać na wysmarowaną i posypaną bułką tartą foremkę babkową.Piec w tem.175*C-45 min/do suchego patyczka/funkcja góra-dół.Po upieczeniu,lekko wystuczić,wyjąć z foremki polać lukrem lub posypać cukrem pudrem.

Smacznego ;)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz