środa, 5 kwietnia 2023

CIASTO KRÓWKA

 Skład;

Ciasto;                                                                                               

jajka 6 szt.

mąka pszenna 1 szkl.

mąka ziemniaczana 2 łyżki

cukier 3/4 szkl.

miód 1 łyżka

kakao/ciemne/1 łyżka

proszek do pieczenia 2 łyżeczki

Krem;

mleko 3 szkl./700ml/

mąka pszenna 3 czubate łyżki

mąka ziemniaczana 3 czubate łyżki

cukier 3/4 szkl.

cukier wanilinowy 1/mały/

masło 200g.

łyżeczka olejku waniliowego

Polewa;

masa kajmakowa 400g.

mleko 1 szkl.

żelatyna 1 duża łyżka

Do posypania orzechy,słonecznik lub w/g upodobania

Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.


Wykonanie;

Ciasto;

Białka jajek ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę,dodać cukier,miód.Dalej miksować,dodać stopniowo mąki,kakao,proszek do pieczenia,żółtka.Całość mieszać na małych obrotach.Masę wylać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia/25x36cm/Piec w nagrzanym piekarniku w temp.180*C-35 min.Po wystudzeniu przecinamy na pół.

Krem;

Mąki mieszamy,zalewamy połową mleka,pozostałe mleko gotujemy,dodając rozrobioną w mleku mąkę.Studzimy.Ma wyjść gęsty budyń.Ucieramy masło z cukrem na puszystą masęDodajemy stopniowo budyń i olejek waniliowy.

SKŁADANIE CIASTA

W blaszce której piekliśmy ciasto układamy pierwszy biszkopt,nasączamy herbatą.Wykładamy krem,wyrównujemy.Przykrywamy drugim biszkoptem i nasączamy.

Polewa;

Do garnka wlewamy mleko,podgrzewamy.Dodajemy żelatynę,jak się rozpuści dodajemy masę kajmakową.Studzimy.Jak zacznie tężeć,polewamy ciasto.Posypujemy prażonymi orzechami,słonecznikiem lub w/g upodobania.Schładzamy w lodówce,najlepiej całą noc.

SMACZNEGO :-)









Brak komentarzy:

Prześlij komentarz