Ciasto;
jajka 6 szt.
mąka pszenna 1 szkl.
mąka ziemniaczana 2 łyżki
cukier 3/4 szkl.
miód 1 łyżka
kakao/ciemne/1 łyżka
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
Krem;
mleko 3 szkl./700ml/
mąka pszenna 3 czubate łyżki
mąka ziemniaczana 3 czubate łyżki
cukier 3/4 szkl.
cukier wanilinowy 1/mały/
masło 200g.
łyżeczka olejku waniliowego
Polewa;
masa kajmakowa 400g.
mleko 1 szkl.
żelatyna 1 duża łyżka
Do posypania orzechy,słonecznik lub w/g upodobania
Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.
Wykonanie;
Ciasto;
Białka jajek ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę,dodać cukier,miód.Dalej miksować,dodać stopniowo mąki,kakao,proszek do pieczenia,żółtka.Całość mieszać na małych obrotach.Masę wylać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia/25x36cm/Piec w nagrzanym piekarniku w temp.180*C-35 min.Po wystudzeniu przecinamy na pół.
Krem;
Mąki mieszamy,zalewamy połową mleka,pozostałe mleko gotujemy,dodając rozrobioną w mleku mąkę.Studzimy.Ma wyjść gęsty budyń.Ucieramy masło z cukrem na puszystą masęDodajemy stopniowo budyń i olejek waniliowy.
SKŁADANIE CIASTA
W blaszce której piekliśmy ciasto układamy pierwszy biszkopt,nasączamy herbatą.Wykładamy krem,wyrównujemy.Przykrywamy drugim biszkoptem i nasączamy.
Polewa;
Do garnka wlewamy mleko,podgrzewamy.Dodajemy żelatynę,jak się rozpuści dodajemy masę kajmakową.Studzimy.Jak zacznie tężeć,polewamy ciasto.Posypujemy prażonymi orzechami,słonecznikiem lub w/g upodobania.Schładzamy w lodówce,najlepiej całą noc.
SMACZNEGO :-)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz