piątek, 11 września 2015

ciasto bananowo-czekoladowe

składniki:
                                                                               

1/2 szkl.cukru
1 cukier waniliowy/mały/
4 jajka/duże/
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżeczki kakao
1 łyżeczka cynamonu
2 szkl.mąki /450/
50 g. czekolady gorzkiej
3 dojrzałe banany/duże/
250 g.miękkiej margaryny/Palma.Kasia/



wykonanie :

                                                                                                                                                       
Margarynę wraz z cukrami utrzeć mikserem na gładką masę.Dodawać po jednym jajku,ciągle miksując.Mąkę połączyć z proszkiem do pieczenia,kakaem,cynamonem.Przesiać.Stopniowo dodawać do masy.Na koniec dodać pokrojonego w kostkę banana i czekoladę.Wszystko wymieszać łyżką.Ciasto wylać do wysmarowanej i posypanej bułką tartą formy o śr.25 cm./najlepiej z kominem/ Piec w nagrzanym piekarniku w temp.175*C-60 min/do suchego patyczka/Wystudzić,posypać cukrem pudrem lub polać czekoladą białą lub ciemną.Posypać zmielonymi orzechami włoskimi lub w/g uznania.Smacznego.



4 komentarze:

  1. Ciasta z bananami uwielbiam. I ten zapach w domu podczas pieczenia :)
    I takie fajne wilgotne Ci wyszło Grażynko. Pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciasto jest proste w wykonaniu i bardzo smaczne,A zapach cynamonu,bananów,czekolady podczas pieczenia to poezja zapachów.Polecam :))

    OdpowiedzUsuń
  3. Grażko nominowałam Cię do Liebster Blog Award 2015- http://samaslodyczuasi.blogspot.com/2015/09/liebster-blog-award-nominowana-do.html

    OdpowiedzUsuń