składniki:
1szkl.wody/ciepła/
1łyżka cukru
30g.drożdży
1/2szkl.oleju
3szkl.mąki/tortowa/
szczypta soli
słoik twardej marmolady/nie będzie wypływać podczas pieczenia/
wykonanie:
W ciepłej wodzie rozpuścić drożdże,dodać cukier,sól.Mąkę przesiać w osobnej misce.Stopniowo dodawać do mąki rozpuszczone drożdże i olej.Zagnieść ciasto.Zostawić w ciepłym miejscu na 30 minut.Podzielić na trzy części.Z każdej rozwałkujemy okrągły placek o grubości 5 milimetrów.Pokroić na 8 równych trójkątów.Na podstawie trójkąta umieścić łyżeczkę marmolady.Zwinąć w kierunku węższej strony,uciskając krawędzie,aby marmolada nie wypływała podczas pieczenia.Włożyć do nagrzanego piekarnika.Piec w temp.180*C-20 minut/do zrumienienia/Po ostygnięciu posypać cukrem pudrem lub polać lukrem.
Smacznego.
Sprytne te rogaliki. Raz dwa i gotowe. Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńSprytne i smaczne.Dziękuję i pozdrawiam serdecznie :)
Usuńapetyczne te rogaliki
OdpowiedzUsuńDziękuję za odwiedziny i miły komentarz :-P
UsuńFajny i szybki przepis, dużo też nie potrzeba 🙂❤
OdpowiedzUsuńSzybko się je robi i szybko znikają ;))
OdpowiedzUsuń