piątek, 30 grudnia 2016

uszka z pieczarkami

składniki:
                                                                                                             

ciasto:

60 dkg.mąki/typ.450/
2 łyżeczki masła
1,5szkl.gorącej wody
szczypta soli


farsz:

80dkg.pieczarek
2cebule
masło klarowane/2 łyżki/
bułka tarta/1 łyżka/
sól,pieprz


wykonanie:


Pieczarki obrać lub dobrze wyszorować pod bieżącą wodą.Osuszyć,zetrzeć na tarce o dużych oczkach.Cebulę drobno pokroić w kostkę.Masło rozpuścić na gorącej głębokiej patelni.Wrzucić pokrojoną cebulę.Zeszklić,dodać starte pieczarki.Wszystko dobrze przyprawić solą,pieprzem/farsz nie może być mdły/Smażyć aż odparuje woda.Pod koniec smażenia posypać bułką tartą,w celu zebrania pozostałej wody i zagęszczenia farszu.Wystudzić.Mąkę przesiać do miski,dodać szczyptę soli,masło i stopniowo wlewać gorącą wodę mieszając łyżką.Po wstępnej obróbce ciasto przekładamy na stolnice i wyrabiamy do momentu aż stanie się elastyczne,gładkie i swobodnie odchodzi od ręki.Zawijamy w worek foliowy i odstawiamy na ok.15min.aby odpoczęło.Po tym czasie dzielimy ciasto na trzy części.Jedną wałkujemy na cienki placek/ok.2 mm/resztę zostawiamy w worku,aby nie wyschło.Małą szklanką/literatką/wykrawamy kółka,nakładamy farsz,składamy na pół,zlepiamy brzegi jak pierogi i sklejamy końce,wywijając na palcu,formując uszka.I tak do skończenia farszu i ciasta.Uszka wrzucamy na osoloną,gotującą wodę,nie przerywając wrzenia. Gotujemy 3 min.po wypłynięciu na powierzchnię,mieszając od czasu do czasu,aby nie przywarły do dna.Można do gotującej wody wlać trochę oleju,zapobiegnie to zlepianiu się ciasta.Po ugotowaniu, odcedzamy i hartujemy zimną wodą. Uszka tak jak pierogi,gotujemy w dużym garnku,partiami,aby zapobiec sklejaniu ciasta.Podajemy z czerwonym czystym barszczem,zupą grzybową lub w/g. uznania.Smacznego

    

niedziela, 4 grudnia 2016

lane kluski na rosole

składniki:                                                                                                           



2 jajka/duże/
4-5 łyżek mąki/półpełne/
szczypta soli

Na jedno jajko przypada 2 do 2,5 łyżek mąki.Jeżeli ciasto jest za gęste można dodać jedną łyżkę zimnej wody.Te proporcje są na 1,5litra rosołu.





wykonanie:


Do miseczki wbić jajka,rozbełtać widelcem.Dosypać mąkę,szczyptę soli.Wszystko dokładnie rozetrzeć,aby powstało gładkie,lejące ciasto.Na gotujący rosół wlewać ciasto cienkim strumieniem, odgarniając łyżką wypływające kluseczki.Gotować ok.1 minuty,aż będą mięciutkie.Kluski lane można też gotować na innych rzadkich zupach np.pomidorowa lub na mleku.Smacznego.