czwartek, 14 kwietnia 2016

żeberka w ketchupie

składniki:                                                       
                                                                                                                           


1 kg.żeberek
cebula/średnia/
ketchup dobrej jakości/Pudliszki łagodny/
2 łyżeczki/płaskie/ mąki pszennej+1/2szkl zimnej wody
 2 łyżki oleju rzepakowego

inne przyprawy takie jak sól,pieprz itd.są zbędne




wykonanie:

Mięso umyć,osuszyć,podzielić na mniejsze kawałki,natrzeć grubą warstwą ketchupu.Odstawić na minimum pół godziny.Do garnka wlać olej,rozgrzać,włożyć mięso,przyrumienić.Uważać,aby się nie przypaliło,kilka razy odwrócić.Cebulę pokroić w piórka,wrzucić do mięsa,zeszklić.Całość zalać wodą,tak aby przykryła żeberka.Gotować do miękkości ok.1,5godz.Pod koniec gotowania sos zagęścić mąką wymieszaną z wodą,można dodać trochę śmietany.Dobrze wymieszać,aby nie było grudek.Gotować jeszcze około 5 min.Odstawić na ok.15 min.celem"przegryzienia" smaków. Smacznego.

 

2 komentarze: