składniki:
ciasto:
4 szklanki mąki
ok. 1,5 szklanki ciepłej wody
3 łyżki oleju
1 żółtko
farsz:
ok.70 dkg.mięsa z rosołu(wołowe,drób)
1 cebula(duża)
2 łyżki oleju
sól,pieprz
bulion(do podlania mięsa)
dodatkowo:
1 cebula+olej do polania pierogów
wykonanie:
Cebulę pokroić w kostkę,przesmażyć na oleju.Ugotowane mięso z rosołu,przesmażoną cebulę, zmielić przez maszynkę.Jeżeli farsz jest suchy,podlać rosołem.Posolić,popieprzyć.Wszystko razem wymieszać. Mąkę mieszamy ze szczyptą soli,żółtkiem i olejem. Powoli dolewamy ciepłą
wodę cały czas formując ciasto aż będzie elastyczne. Ciasto wałkujemy na
grubość ok.2
milimetrów.Szklanką wykrawamy okrągłe placuszki, na które
układamy farsz,składamy na pół i dokładnie zalepiamy brzegi.Gotujemy w
osolonej wodzie,trzy minuty po wypłynięciu.Wyjmujemy łyżką
cedzakową. Polewamy podsmażoną cebulką.Z podanych składników wychodzi ok.60 pierogów.
SMACZNEGO
Joasiu,bardzo jesteś miła,chętnie spełniłabym Twoje zamówienie.Uśmiałam się z tego śliniaka :))
OdpowiedzUsuńBardzo apetycznie wyglądają. Z mięsem , owocami wszystkie uwielbiam. Wpraszam się na małą porcyjkę :)
OdpowiedzUsuńBardzo apetycznie wyglądają. Z mięsem , owocami wszystkie uwielbiam. Wpraszam się na małą porcyjkę :)
OdpowiedzUsuńChętnie bym zaprosiła,gdyby było bliżej :))
Usuń