piątek, 25 listopada 2016

kapusta kiszona z pieczarkami

składniki:
                                          

1kg.kiszonej kapusty
1 kg.pieczarek
1 cebula/duża/
2 łyżki smalcu lub oleju rzepakowego
sól,pieprz czarny,łyżeczka majeranku,2-3liście laurowe,4 kulki ziela angielskiego
łyżeczka mąki ziemniaczanej/glazurowanie/ 




wykonanie:


Kapustę włożyć do garnka,zalać wodą.Jeżeli jest kwaśna,wypłukać i ponownie zalać wodą tak,aby była przykryta.Gotować do miękkości,przyprawiając solą,pieprzem,majerankiem,liściem laurowym, zielem angielskim,ok.60minut.Wodę odcedzić.Po przestudzeniu,pokroić. Pieczarki obrać ze skórki lub umyć dokładnie pod bieżącą wodą.Pokroić wg.upodobania.Cebulę obrać,pokroić w kostkę.Na dużej patelni rozgrzać smalec lub w wersji postnej olej.Wrzucić cebulę, smażyć aż do zeszklenia. Dołożyć pokrojone pieczarki,przyprawić solą,pieprzem,wymieszać.Dusić pod przykryciem,aż pieczarki zmiękną i woda odparuje.Pod koniec duszenia zdjąć pokrywkę. Uduszone pieczarki z cebulą dodajemy do ugotowanej kapusty,mieszamy.Na koniec wszystko posypujemy łyżeczką/pełną/ mąki ziemniaczanej,celem zebrania pozostałej w kapuście i pieczarkach wody,oraz połysku /glazurowanie/Jeszcze raz stawiamy na ogień i lekko podgrzewamy,chwilę mieszając. Odstawić na moment, aby smaki się przegryzły.Możemy podawać do drugiego dania lub wg.uznania.Smacznego.