wtorek, 16 sierpnia 2016

ogórki małosolne

składniki:
                                                                                                                     

1,5-2 kg.ogórków/małe,średnie/
ok.2,5l.wody
2,5 łyżki soli/bez jodu/
suchy koper razem z baldachimem/2-3szt./
2 liście chrzanu +kawałek korzenia
5 dużych ząbków czosnku/świeży/











wykonanie:


Ogórki umyć pod bieżącą wodą.Zalać zimną wodą i odstawić na ok.2 godz,aby zrobiły się jędrne. Pozostałe składniki także myjemy pod bieżąca woda.Ogórki układamy w dużym słoju lub kamiennym garnku.Dodajemy koper,chrzan,ząbki czosnku,przecięte na pół.Odmierzoną ilość wody posolić,zagotować.Lekko przestudzić,aby nie była bardzo gorąca i zalać ogórki tak,aby całe były zanurzone.Zakręcić słoik lub jeżeli kisimy w garnku obciążyć/przykryć/talerzykiem i nakryć ściereczką.Czas kiszenia zależy od wielkości ogórków.Po 3 dniach ogórki powinny być ukiszone. Należy spróbować.Przy zakupie ogórków należy zwrócić uwagę,aby nie były bardzo sypane nawozami.Takie ogórki podczas kiszenia robią się miękkie i się psują.
Smacznego.
 




piątek, 5 sierpnia 2016

ciasto ze śliwkami.../kubkowe/

składniki:                                                                                             
                                                                          


składniki mokre:
---------------------                                                        

4 jajka/duże/
400 ml.jogurtu brzoskwiniowego/gęsty/
400 ml.oleju/rzepakowy/


Kubkiem po jogurcie odmierzać proporcje.Przed odmierzaniem mąki i cukru kubek umyć i osuszyć. 


składniki suche:
---------------------                                                                                
3 kubki mąki pszennej/typ450/
1 kubek cukru
2 małe cukry wanilinowe
2,5 łyżeczki proszku do pieczenia/czubate/

dodatkowo:

500g.śliwek węgierek + 3 łyżki cukru

cukier puder do posypania



wykonanie:


 Przygotować dwie duże miski.Do jednej miski wbić jajka,rozbełtać widelcem,dodać jogurt i olej, wymieszać łyżką.Kubek po jogurcie umyć,osuszyć.Odmierzyć składniki suche,wsypać do drugiej miski/mąkę przesiać/-wymieszać.Następnie stopniowo dodawać skł.suche do mokrych,mieszając dokładnie łyżką.Ciasto jest dość gęste.Przełożyć na wysmarowaną tłuszczem i posypaną bułką tartą
blaszkę i wyrównać.Na wierzch poukładać połówki wypestkowanych śliwek, przecięciem do góry.Do każdej połówki wsypać trochę cukru.Piec w nagrzanym piekarniku w 180*C-60 min.Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem.Wielkość blaszki 26x32cm.Smacznego.