środa, 2 marca 2016

sernik z piernikami/bez tłuszczu/

składniki:


1kg.twarogu/z wiaderka/
1budyń/mały/                                                         4jajka/duże/ 
1 łyżka cukru waniliowego
1/2szkl.cukru
10dkg.herbatników kakaowych-spód ciasta
kilka miękkich pierników/małych/

                                                                                                                               
 wykonanie:


Herbatniki drobno pokruszyć ,wysypać równo na dno wysmarowanej i posypanej bułką tartą tortownicy/24cm/Ubić pałką od ziemniaków.Wszystkie w/w składniki oprócz pierników włożyć do miski,miksować do połączenia składników/nie za długo/Masę wylać na ubite herbatniki.W masę
włożyć pionowo pierniczki,równomiernie,tak aby były przykryte.Wyrównać wierzch.Posypać rozkruszonym piernikiem.Wstawić do nagrzanego piekarnika.Piec w 160*C-1godz.do momentu,aż wierzch się zarumieni.Studzić stopniowo w piekarniku.
SMACZNEGO


                                                 
                                                     



wtorek, 1 marca 2016

śledzie po cygańsku

składniki:
                                                                                                              


1/2kg.śledzi/matias/
6 ogórków kiszonych/średnich/
2 cebule czerwone
7 łyżek ketchupu "Pudliszki"/łagodny/
4 łyżki musztardy/łagodnej/
4 łyżki oleju rzepakowego
1 łyżka papryki słodkiej
1 łyżka papryki ostrej
sól,pieprz czarny mielony





wykonanie:


Śledzie zalewamy zimna wodą,moczymy ok.dwóch godzin.Ogórki,cebulę kroimy w średnią kostkę. Śledzie wyjmujemy z wody,osuszamy papierowym ręcznikiem.Kroimy w kawałki.Wszystkie składniki mieszamy ze sobą.Wstawiamy do lodówki,aby się"przegryzły"najlepiej na całą noc.
SMACZNEGO