wtorek, 30 czerwca 2015

surówka z młodej kapusty

składniki:


1/2 młodej kapusty/średnia/                                                      
2-3 cebulki dymki
1/2 kalarepki/średnia/
1 marchew/średnia/
3 ogórki konserwowe/średnie/
sól,pieprz czarny mielony
2 łyżki oliwy z oliwek
1/2 łyżeczki octu jabłkowego
łyżeczka cukru/płaska/

 *zamiast oliwy można użyć majonezu i jogurtu greckiego/po 1 łyżce/




  wykonanie:


Kapustę umyć,osuszyć.Pokroić drobno,posolić/2-3 szczypty/Przykryć,odstawić na 10 min.Pozostałe warzywa zetrzeć na tarce o grubych oczkach.Połączyć z kapustą.Całość wygnieść dłonią, aby wszystko zmiękło.Dodać pieprz,ocet,cukier,oliwę.Wymieszać.Odstawić na chwilę do lodówki.Czas wykonania ok.20 min.Ilość porcji 3-4.Podajemy jako dodatek mięs,ryb lub w/g.upodobania.
SMACZNEGO
                                                    

 

niedziela, 28 czerwca 2015

młoda kapusta z koperkiem

składniki:
                                                                                                               

główka młodej kapusty /średnia,ubita/
pęczek koperku/duży/
1łyżka masła klarowanego
cebula
100 ml.śmietany 18%
2 łyżeczki pszennej mąki/czubate/
łyżka octu jabłkowego
łyżeczka cukru/płaska/
sól,pieprz czarny mielony





wykonanie:


Kapustę umyć,osuszyć,posiekać drobno.Włożyć do garnka,zalać niewielką ilością wody,aby podczas gotowania nadmiar wyparował.Gotować do miękkości.Na patelni rozpuszczamy masło,przesmażamy pokrojoną w kostkę cebulę,dodajemy do kapusty.Koperek siekamy,wrzucamy do garnka.Doprawiamy solą,pieprzem,octem,cukrem.Mąkę rozprowadzamy w śmietanie,wlewamy pod koniec gotowania do kapusty.Wszystko mieszamy i gotujemy jeszcze chwilę.Odstawiamy na chwilę,aby smaki się połączyły.Czas gotowania ok.20-30 min.
SMACZNEGO
                                                   
                             

 


środa, 24 czerwca 2015

łopatka wieprzowa w sosie pieczeniowym

składniki:
                                                                                             

1/2 kg.łopatki wieprzowej
1 cebula
2 liście laurowe
3 kulki ziela angielskiego
olej rzepakowy/2-3 łyżki/
sól,pieprz czarny/mielony/
vegeta/u mnie domowa/
2-3 łyżki mąki pszennej






wykonanie:


Mięso umyć,osuszyć papierowym ręcznikiem.W głębokim rondlu rozgrzewamy olej,wkładamy mięso.Obsmażamy z dwóch stron na brązowy kolor/sos będzie ciemny/Dodajemy cebulę posiekaną w piórka.Przesmażamy,aż cebula również lekko zbrązowieje/uważać,aby nie przypalić,bo sos będzie gorzki/Zalewamy wodą tak,aby mięso było przykryte.Wrzucamy liście laurowe,ziele angielskie,sól, jarzynkę.Gotujemy pod przykryciem,na średnim ogniu,do miękkości mięsa.Pod koniec gotowania dodajemy pieprz.W niewielkiej ilości zimnej wody/ok.1/2 szkl./ rozrabiamy mąkę.Wlewamy do sosu.Całość ma się chwilę pogotować.Zamiast wody do "zaklepki"można użyć słodkiej śmietany 30%Mięso wyjmujemy z sosu i kroimy na porcje w/g potrzeby.Ilość porcji 2-3.Czas gotowania ok.60 min.
SMACZNEGO

                                                 



wtorek, 16 czerwca 2015

ciasto truflowe

składniki:


3/4 szkl.mąki tortowej                                                                                        
3/4 szkl.cukru
3 jajka/temp.pokojowa/
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia


krem:

400 ml.śmietany 30%/zimna/
 2 opakowania śmietan-fixu
30 dkg.cukierków truflowych w czekoladzie
1/2 tabliczki czekolady/do posypania/



wykonanie:


Białka ubić z cukrem na sztywną pianę.Ciągle ubijając dodawać po jednym żółtku.Mąkę połączyć z proszkiem do pieczenia,przesiać i delikatnie połączyć z masą jajeczną/najlepiej łyżką/Dno blaszki /24x24 cm./ wyłożyć papierem do pieczenia/Przelać ciasto.Piec w nagrzanym piekarniku/góra-dół/w temp.180 stopni-30 minut.Wyjąć,ostudzić,przekroić na pół.Cukierki pokroić drobno nożem.Zimną śmietanę ubić na sztywno,dodać śmietan-fixy i na końcu pokrojone cukierki.Wymieszać.Podzielić na dwie części.W blaszce ułożyć pierwszy blat biszkoptu na to jedną część kremu,przykryć drugim blatem biszkoptu i drugą częścią kremu.Wierzch posypać startą czekoladą.Ciasto włożyć do lodówki na noc.Najlepiej zrobić dwa dni przed konsumpcją.Jest wtedy najlepsze.
SMACZNEGO

                                                   



 

czwartek, 11 czerwca 2015

sałatka z rukoli,truskawek,sera feta...

składniki:


garść rukoli                                                                                          
ok.10 truskawek
1/2 ogórka/średni/
kawałek czerwonej papryki/słodka/
kilka oliwek/czarnych/
1/2 opakowania sera feta/ok.13 dkg./
kilka orzechów włoskich
pieprz czarny/grubo mielony/


sos miodowo-musztardowy:

3 łyżki octu jabłkowego
3 łyżki oliwy z oliwek
łyżeczka miodu/czubata/
2 łyżeczki musztardy "Stołowej"
sól,pieprz/szczypta/

Wszystkie składniki sosu dokładnie utrzeć,wymieszać.


wykonanie:


Sałatę,truskawki,ogórka,paprykę umyć,osuszyć.Rukolę rozłożyć na talerzu.Ułożyć na niej po kolei pokrojone w średnią kostkę:paprykę,ogórka/obranego ze skórki/,ser feta.Truskawki mniejsze przekroić na pół,większe na ćwiartki,ułożyć na talerzu.Dodać oliwki.Całość posypać prażonymi orzechami włoskimi.Tuż przed podaniem polać sosem miodowo-musztardowym,oprószyć grubo mielonym pieprzem.Czas wykonania 15 min.Ilość porcji dla dwóch osób.
SMACZNEGO