poniedziałek, 30 marca 2015

szarlotka na kruchym cieście/błyskawiczna/

składniki:                                                                            

1 szkl.wiórków kokosowych
2 szkl.mąki tortowej
3/4 szkl.cukru
kostka masła/zimne/
4 jajka
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
cynamon/opcjonalnie/
9 jabłek winnych/szara reneta/





wykonanie:


 Do dużej miski przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia.Dodać wiórków kokosowych,masło,żółtka. Wszystkie składniki posiekać nożem a następnie rozetrzeć w palcach na żwirek.Na wysmarowaną i posypaną blaszkę wysypać 3/4 ciasta.Lekko docisnąć ręką.Jabłka obrać,pokroić w kostkę,rozłożyć na wysypanym cieście,posypać cynamonem.Białka ubić z cukrem na sztywną pianę.Wyłożyć na owoce. Całość posypać pozostałym ciastem.Piec w temp.190 stopni ok.50-60 min.Po przestygnięciu posypać cukrem pudrem.
SMACZNEGO

                                                                       


niedziela, 29 marca 2015

jajka faszerowane

składniki:
                                                                                                         


5 jajek/lub w/g potrzeby/
100g.łososia wędzonego  /sałatkowego/
1 czubata łyżka chrzanu/ze słoika/
1-2 łyżki majonezu
koperek/pietruszka/







wykonanie:


Jajka ugotować na twardo,ostudzić,przekroić na pół.Wydrążyć żółtka,zmiażdżyć widelcem.Dodać drobno pokrojonego łososia,chrzan,majonez.Wszystko wymieszać na jednolitą masę.Nadziewać białka szprycą cukierniczą lub łyżeczką.Udekorować koperkiem.
SMACZNEGO

      

                                                               

kaczka faszerowana/wyluzowana/

składniki:                                                                                 
                                                                                                   
kaczka ok 2 kg.                                                                                     
25 dkg.mięsa mielonego dobrej jakości/najlepiej z indyka/
1 duża łyżka posiekanej natki pietruszki
1 duża bułka
szkl.mleka
3 ząbki czosnku
cebula/mała/
1 jajko
1/4 kostki margaryny
1 czubata  łyżeczka majeranku
sól,pieprz czarny,papryka słodka

dodatkowo:
rękaw do pieczenia


wykonanie:


Kaczkę umyć,osuszyć.Wyluzować kości/oprócz nóżek i skrzydełek/ostrym nożem.Uważać,aby nie uszkodzić skóry.Natrzeć solą,pieprzem,słodką papryką,od środka i z zewnątrz.Zrobić nadzienie.Bułkę namoczyć w mleku,odcisnąć,dodać do mięsa mielonego.Wbić jajko,dodać natkę pietruszki,zeszkloną cebulkę,doprawić solą, pieprzem,majerankiem,zmiażdżonym czosnkiem.Kaczkę nadziać ,dobrze zeszyć wszystkie otwory.Piekarnik nagrzać do 180 stopni C.Włożyć kaczkę do rękawa razem z 1/4 kostki margaryny /ułożyć na tuszce/Piec 2 godz.Przed końcem ok.20 min.rozciąć rękaw,aby mięso się przyrumieniło. Usunąć nici.Odstawić aby chwilę odpoczęło.
SMACZNEGO





sobota, 28 marca 2015

tradycyjna sałatka warzywna z majonezem

składniki:


puszka zielonego groszku                                                                      
mała puszka kukurydzy                     
3 marchewki
1jabłko/duże/
4 jajka
3 ogórki kiszone/średnie/
1 pietruszka korzeń/duża/
5 ziemniaków/średnie/
kawałek selera
kawałek pora/biała część/
sól,pieprz czarny
majonez



wykonanie:

Groszek,kukurydzę odsączyć na sicie z zalewy.Marchew,pietruszkę,seler,ziemniaki,jajka ugotować razem ze skórą.Wystudzić,obrać,pokroić w drobną kostkę.Dodać pokrojone drobno ogórki,por,jabłko,
odcedzony groszek,kukurydzę.Przyprawić solą pieprzem,wymieszać.Dodać 2-3 łyżki majonezu, ponownie wymieszać.Udekorować.Wstawić na kilka godzin do lodówki w celu przeniknięcia smaków.Czas przygotowania ok.60 min.Ilość dla 5 osób.
SMACZNEGO

                                                              
  



sobota, 21 marca 2015

pstrąg pieczony w piekarniku

składniki:

                                                                                                       
                             

2 pstrągi/oprawione/
cytryna
1/2 pęczka koperku
2 łyżki masła + ząbek czosnku /zetrzeć,dodać/
sól,pieprz cytrynowy
trochę oleju rzepakowego do natłuszczenia folii aluminiowej


ponadto:

folia aluminiowa


wykonanie:


Rybę myjemy,osuszamy papierowym ręcznikiem.Posypujemy z zewnątrz i wewnątrz solą,pieprzem cytrynowym.Skrapiamy sokiem z cytryny.Do środka wkładamy po łyżce masła z czosnkiem i gałązkę koperku.Spinamy wykałaczką.Dwa kawałki folii natłuszczamy lekko olejem,układamy pstrąga. Zawijamy szczelnie,aby nic podczas pieczenia nie wyciekało.Pieczemy w nagrzanym piekarniku w temp.180 st.- 20 min.Po przestygnięciu rozwijamy,posypujemy koperkiem,układamy plastry cytryny.
Czas przygotowania ok.30 min.
SMACZNEGO

                                                         



surówka wiosenna ze szpinakiem

składniki:


150g.świeżego szpinaku                     1pomidor/duży/
ogórek świeży/średni/
10 rzodkiewek
1/2 papryki czerwonej
1 gałązka selera naciowego
kilka oliwek
3 suszone pomidory
1/2 pęczka koperku

 Ilość składników zależy od potrzeb. 

sos:

200 ml.jogurtu naturalnego
3 ząbki czosnku
3 łyżki oliwy z pod suszonych pomidorów
sól,pieprz


Zmiażdżony czosnek,oliwę z pod suszonych pomidorów dodać do jogurtu.Doprawić solą,pieprzem. Wszystko wymieszać.


wykonanie:


Liście szpinaku,warzywa opłukać,osuszyć.Warzywa pokroić w kostkę lub w/g uznania.Szpinak ułożyć na salaterce.Pomiędzy liście poukładać jarzyny.Posypać koperkiem.Polać sosem czosnkowym
Odstawić w chłodne miejsce na ok.20 min.Czas wykonania razem z leżakowaniem surówki 30 min.
SMACZNEGO

                                            

środa, 18 marca 2015

pierogi z mięsem

składniki:
                                                                                                            

 ciasto:

4 szklanki mąki
ok. 1,5 szklanki ciepłej wody
3 łyżki oleju
1 żółtko


farsz:


ok.70 dkg.mięsa z rosołu(wołowe,drób)
1 cebula(duża)
2 łyżki oleju
sól,pieprz
bulion(do podlania mięsa)

dodatkowo:

1 cebula+olej do polania pierogów


wykonanie:


Cebulę  pokroić w kostkę,przesmażyć na oleju.Ugotowane mięso z rosołu,przesmażoną cebulę, zmielić przez  maszynkę.Jeżeli farsz jest suchy,podlać rosołem.Posolić,popieprzyć.Wszystko razem  wymieszać. Mąkę mieszamy ze szczyptą soli,żółtkiem i olejem. Powoli dolewamy ciepłą wodę cały czas  formując ciasto aż będzie elastyczne. Ciasto wałkujemy na grubość ok.2 milimetrów.Szklanką wykrawamy okrągłe placuszki, na które układamy farsz,składamy na pół i dokładnie zalepiamy brzegi.Gotujemy w osolonej wodzie,trzy minuty po wypłynięciu.Wyjmujemy łyżką cedzakową. Polewamy podsmażoną cebulką.Z podanych składników wychodzi ok.60 pierogów.
SMACZNEGO

   
 

sobota, 14 marca 2015

kurczak pieczony w całości

składniki:
                                                                                                              


kurczak ok.2 kg.
2 ząbki czosnku
sól,pieprz czarny
0,5 łyżeczki papryki w proszku słodkiej,ostrej
0,5 łyżeczki przyprawy do kurczaka
3 łyżki oleju rzepakowego

dodatkowo;
 rękaw do pieczenia




wykonanie:

Kurczaka umyć,osuszyć.Czosnek obrać,zmiażdżyć dodać pieprz,sól natrzeć od środka.Olej wylać do miseczki dodać sól,papryki,przyprawę do kurczaka,wszystko wymieszać.Marynatą natrzeć tuszkę kurczaka.Nogi związać.Włożyć do rękawa,związać końce.Odstawić w chłodne miejsce do przeniknięcia smaków na co najmniej 2 godz.A najlepiej na całą noc.Przed włożeniem do piekarnika kurczaka ogrzać do temperatury pokojowej.Piekarnik nagrzać do temp.200 st.Piec 60 min.Na 15 min. przed końcem pieczenia rozciąć folię,aby mięso się przyrumieniło.
SMACZNEGO



  

sobota, 7 marca 2015

szarlotka na kruchym cieście

składniki:
                                                                                                

4 szkl.mąki
3/4 kostki masła/zimne/
3 łyżki śmietany
1 szkl.cukru pudru
3 żółtka
1 op.cukru pudru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1,8 kg.jabłek
1 galaretka agrestowa/sucha/
cynamon/opcjonalnie/
 bułka tarta


wykonanie:


Jabłka umyć,obrać ze skórki,pokroić na drobne części.Uprażyć,dodać galaretkę,cynamon.Wymieszać   Mąkę,proszek do pieczenia,cukier waniliowy połączyć.Zmrożone masło zetrzeć na tarce wprost do mąki,proszku,cukru waniliowego.Żółtka utrzeć z cukrem i śmietaną,dodać do masy.Szybko wyrobić ciasto.Podzielić na dwie części,owinąć w folię.Schłodzić w lodówce ok.1 godz.Blaszkę o wymiarach 25x34cm.wylepić jedną częścią ciasta,posypać bułką tartą.Wylać uprażone jabłka.Drugą część rozwałkować,przykryć jabłka.Piec w nagrzanym piekarniku w temp.200st.-30 min.Posypać cukrem pudrem.
SMACZNEGO
                                                                                              


                               
                        


piątek, 6 marca 2015

surówka warzywna/co się na winie/

składniki:

                                                                                                    
1rzepa  
1 marchew
1 jabłko
1 papryka
5 rzodkiewek
ogórek świeży/mały/
oliwki/kilka/
kawałek por/biała część/
kilka liści sałaty lodowej
2 ząbki czosnku
ok.100ml.oliwy z oliwek
2-3 łyżki wody
natka pietruszki
sól,pieprz

 *Ilość składników zależy od gustu i potrzeb.


wykonanie:

Warzywa umyć,osuszyć.Rzepę,marchew,jabłko,ogórka obrać,zetrzeć na tarce z dużymi oczkami. Resztę warzyw pokroić.Sałatę porwać na drobno.Wszystko wymieszać.Czosnek zmiażdżyć w prasce, dodać oliwę,sól,pieprz,wodę.Wymieszać i polać surówkę.Całość posypać posiekaną  natką pietruszki.
Odstawić na 15 min.w chłodne miejsce.Podawać jako dodatek do drugiego dania,lub samodzielnie.
Czas przygotowania 30 min.Ilość porcji zależy od ilości użytych składników.Podana w przepisie jest na ok.3-4 osoby.
SMACZNEGO

                                                  





czwartek, 5 marca 2015

roladki drobiowe dietetyczne

składniki:                                                                                      



2 piersi z kurczaka
200g.chudego twarogu/kostka/
kilka pomidorów suszonych
sól,pieprz,papryka słodka









wykonanie:

Piersi myjemy,osuszamy.Przekrawamy wzdłuż,tak aby powstały cztery kotlety.Rozbijamy cienko w folii tak,aby nie uszkodzić mięsa.Posypujemy z obu stron solą,pierzem,słodką papryką.Odstawiamy na 0,5godz. do lodówki.Twaróg dzielimy na cztery części,pomidory na pół.Na środek kotleta kładziemy po kawałku białego sera i pokrojone suszone pomidory.Całość rolujemy,spinamy wykałaczkami lub związujemy nitką.Każdą roladkę zawijamy w folię aluminiową.Układamy w garnku do gotowania na parze lub na sitku nad gotującą się wodą.Przykrywamy.Parujemy ok.30 min.
Zdejmujemy folię,wykałaczki.Podajemy gorące z kaszą jaglaną,ryżem,ziemniakami,warzywami.Czas przygotowania ok.60 min.Ilość porcji 4
SMACZNEGO

                                                 

 

wtorek, 3 marca 2015

sałatka nicejska

składniki:
                                                                                                    

sałata lodowa
2-3 pomidory
papryka czerwona
ogórek zielony
cebula czerwona/mała/
2 jajka
sardynki lub tuńczyk w oleju/180g/
oliwki-opcjonalnie
natka pietruszki lub koperek


sos winegret:

1/2 szkl.  oliwy z oliwek 
2 ząbki czosnku
łyżka octu winnego
łyżka octu jabłkowego
1 płaska łyżeczka musztardy Dijon
 łyżka miodu/płynny/
 pieprz,sól

Wszystkie składniki sosu połączyć ze sobą,wymieszać w zamkniętym słoiku,potrząsając.


wykonanie:


Warzywa umyć,osuszyć.Na salaterkę rozłożyć porwaną sałatę,na to pokrojone warzywa. Wszystko zalać sosem winegret.Na wierzchu ułożyć jajka i sardynki lub tuńczyka.Posypać zieleniną. Odstawić w chłodne miejsce na ok.15 min.w celu "przegryzienia"Czas wykonania ok.30 min/razem z leżakowaniem/Ilość porcji 2-3
SMACZNEGO

                                             



poniedziałek, 2 marca 2015

zupa fasolowa

składniki:

40 dkg.fasoli drobnej/perłówki/                                                           
ok.20 dkg.surowego,wędzonego boczku
4-5 ziemniaki
marchew
pietruszka
kawałek selera
cebula
sól,pieprz,majeranek,maggi
koperek
2 łyżki mąki do zasmażki
 woda ok.2l





wykonanie:

Fasolę przepłukać i zalać na noc zimną wodą.Do garnka włożyć odcedzoną fasolę,zalać świeżą wodą.
Gotować.Kiedy będzie prawie miękka dodać pokrojone w kostkę ziemniaki i starte na grubej tarce warzywa.Cebulę przesmażyć z pokrojonym boczkiem,dodać do zupy.Całość przyprawić solą,maggi, pieprzem,majerankiem.Pod koniec gotowania zrobić zasmażkę.Na suchej patelni przyrumienić na złoty kolor mąkę,zalać wywarem z zupy.Dokładnie rozprowadzić,aby nie było grudek.Wlać do zupy. Chwilę pogotować.Posypać koperkiem.Czas gotowania ok.1,5-2 godz.Ilość porcji 4-6
SMACZNEGO

                                                      




niedziela, 1 marca 2015

śledzie w kiszonej kapuście

składniki :
                                                                                               

40 dkg.kapusty kiszonej
40 dkg.śledzi/matiasy/
3 cebule/średnie/
2-3 łyżki oleju rzepakowego
2-3 listki laurowe
4-5 ziaren ziela angielskiego
czarnuszka,pieprz czarny/mielony/
majeranek/suszony/
koperek









wykonanie:


Kapustę jeżeli jest bardzo kwaśna wypłukać.Odcisnąć.Cebulę pokroić w kostkę,zeszklić na oleju. Dodać kapustę.Wrzucić liście laurowe,ziele angielskie.Smażyć przez 10 min.Wlać kilka łyżek wody, dusić ok.20 min.Przyprawić pieprzem,czarnuszką,majerankiem i jeżeli potrzeba odrobiną soli.Śledzie opłukać,osuszyć papierowym ręcznikiem,pokroić w większe kawałki.Kapustę przełożyć do naczynia do zapiekania.Na wierzchu ułożyć kawałki ryby.Posypać majerankiem,koperkiem.Włożyć do nagrzanego piekarnika.Zapiekać w temp.180st.30 min.Podawać z ziemniakami,kaszą.Czas  wykonania ok.60 min.Ilość porcji ok.2-3
SMACZNEGO