niedziela, 28 grudnia 2014

brzoskwiniowy puszek

składniki:
                                                  

biszkopt: 


4 jajka
3/4 szkl.mąki
2 łyżki kakao
 1 szkl.cukru
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia







Jajka ubić z cukrem.Dodać przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia,kakao.Delikatnie wymieszać z masą jajeczną.Piec 180 stopni-30 min.



masa:
                                                                  

500 ml.śmietany 30 % + łyżka cukru pudru      
500 g.serka waniliowego
2 galaretki cytrynowe
 puszka brzoskwiń


dodatkowo:

polewa czekoladowa
 


wykonanie:

Galaretki rozpuścić w szklance gorącej wody.Wystudzić.Śmietanę ubić z cukrem.Dodać stopniowo serek waniliowy i na koniec zimną galaretkę.Biszkopt po upieczeniu wystudzić.Przekroić na pół.  Wylać połowę masy śmietanowej.Ułożyć brzoskwinie,wylać drugą część masy.Przykryć drugą częścią biszkoptu.Polać polewą czekoladową,posypać wiórkami kokosowymi..Wstawić do lodówki na całą noc,aby ciasto stężało.
SMACZNEGO 


                                                                   


 

szybki piernik

składniki:


3 szkl.mąki
3 jajka                                                   1szkl.cukru
1 cukier waniliowy
1 przyprawa do piernika
1 szkl.mleka
1 słoik powideł śliwkowych(380g)
2 łyżki płynnego miodu
3/4 szkl.oleju
2 łyżki kakao
2 łyżeczki sody oczyszczonej
rodzynki,orzechy(opcjonalnie)
cukier puder do posypania lub polewa czekoladowa


polewa czekoladowa:


125 ml.śmietany 30%
100g.czekolady

Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej ciągle mieszając dodać śmietankę.Polać ciasto. 


wykonanie:

Wszystkie składniki oprócz bakalii połączyć ze sobą i miksować przez 5 minut.Na koniec dodać bakalie,wymieszać.Wyłożyć na wysmarowaną tłuszczem blaszkę.Piec 50 min.-180 stopni.posypać cukrem pudrem lub polać polewą czekoladową.
SMACZNEGO


                                                         


śledzie z burakiem w sosie jogurtowym

składniki:
 
1 kg.śledzi(matiasy)                         
 1 gotowany burak(średni)
1 jabłko
2 ząbki czosnku
średni jogurt grecki
3 łyżki majonezu
sok z cytryny
pieprz,cukier






wykonanie:

Śledzie wymoczyć w zimnej wodzie ok.2 godz.Odcedzić.Osuszyć papierowym ręcznikiem.Skropić sokiem z cytryny.Pokroić w kawałki.Ugotowany burak,jabłko,czosnek zetrzeć na tarce o małych oczkach.Jogurt wymieszać z majonezem,dodać pieprz,cukier,startego buraka,jabłko,czosnek, pokrojone śledzie.Wszystko wymieszać.Odstawić do lodówki na całą noc.Czas przygotowania razem z moczeniem ok 2,5 godz.Ilość porcji ok.5-7
SMACZNEGO

                                                      


śledziowa salsa

składniki:

1 kg.śledzi
80 dkg.pieczarek                               
 1/3 szkl.rodzynek
2-3 ogórki kiszone(duże)
2 duże cebule
1 marchew
2 ząbki czosnku
2 duże czerwone papryki
ketchup łagodny"Pudliszki'(średni,cały)
2 łyżki pasty pomidorowej 30 %
 pieprz,cukier,papryka słodka w proszku
1/2 szkl.oleju
3 liście laurowe
kilka ziaren ziela angielskiego
sok z cytryny

wykonanie:

 Śledzie wymoczyć w zimnej wodzie ok 2 godz.Odcedzić.Osuszyć papierowym ręcznikiem.Skropić sokiem z cytryny.Pokroić w kawałki.Rodzynki zalać gorącą wodą,wymoczyć aż zmiękną ok.1/2 godz Odcedzić.Marchew zetrzeć na dużych oczkach,pozostałe warzywa pokroić w średnią kostkę.Do garnka wlać olej,wrzucić pokrojone warzywa.Dusić kilka minut na małym ogniu aż zmiękną(nie mogą być rozgotowane)Dodać rodzynki,ziele angielskie,listki laurowe,przecier pomidorowy,ketchup, pieprz, cukier,paprykę w proszku.Wystudzić.Dodać pokrojone śledzie.Wymieszać.Wstawić do lodówki na całą noc do połączenia smaków.Czas wykonania razem z moczeniem ok,2,5 godz.Ilość porcji ok.8-10.
SMACZNEGO

                                                


śledzie z cebulą w miodzie

składniki:
                                                  

1 kg.filetów śledziowych (matiasy) 
1/3 szkl.oleju
1/3 szkl.przegotowanej wody(wystudzonej)
1/3 szkl.octu 10%
3 łyżki płynnego miodu
3 duże cebule
słoiczek 30% koncentratu pomidorowego
sok z cytryny(do skropienia filetów śledziowych)



wykonanie:


 Śledzie zalać zimną wodą,moczyć ok.2 godz.Odlać,wysuszyć papierowym ręcznikiem.Skropić sokiem z cytryny.Wodę,ocet,miód wymieszać,podgrzać,aby się połączyły.Cebulę pokroić w kostkę zeszklić na patelni na odrobinie oleju.Dodać koncentrat pomidorowy i podgrzaną zalewę octowo-miodowo-olejową.Wszystko zagotować,cały czas mieszając.Następnie wystudzić i do zimnej masy dodać pokrojone kawałki śledzi.Odstawić do lodówki na noc.Czas wykonania z moczeniem ok 2,5 godz.Ilość porcji dla 7-8 osób.SMACZNEGO

                                          




śledzie z ananasami w sosie curry

składniki:
                                                                                                       

6 śledzi matiasy
mały jogurt typu  greckiego            
 3-4 łyżki majonezu
1 łyżeczka curry
szczypta cukru
1 łyżka soku z cytryny
2 łyżki octu winnego
1/2 puszki pokrojonego ananasa


dodatkowo:

1/2 cytryny(skropić sokiem wymoczone śledzie)


wykonanie:

Śledzie wymoczyć w zimnej wodzie około 2 godz.Odcedzić,osuszyć papierowym ręcznikiem. Skropić sokiem z cytryny,odstawić na chwilę.Filety pokroić na małe kawałki.Wszystkie składniki wymieszać,dodać pokrojone śledzie.Odstawić na całą noc do lodówki w celu połączenia smaków.
Czas wykonania razem z moczeniem ok 2,5 godz.Ilość porcji ok 4-5 osób.SMACZNEGO

                                         

niedziela, 14 grudnia 2014

surówka z kapusty pekińskiej 2

składniki:

                                                  
  1/2 średniej kapusty  pekińskiej(żółtej)
1 pomidor(duży)
1 kwaskowe jabłko(średnie)
4 świeże śliwki(duże,słodkie)
garść orzechów włoskich(prażone)
1 ząbek czosnku(duży)
sos sałatkowy Knorra czosnkowo-ziołowy
3 łyżki oleju słonecznikowego
3 łyżki wody
sól,pieprz
 




wykonanie:                                                                               


Kapustę pekińską drobno pokroić,lekko posolić,aby zmiękła. Przełożyć do miski. Pomidora, jabłko, śliwki pokroić w drobną kostkę,dodać do kapusty.Orzechy podprażyć na gorącej,suchej patelni. Czosnek zmiażdżyć w prasce.Dodać do kapusty.Całość doprawić solą,pieprzem i sosem zrobionym w/g przepisu producenta.Posypać orzechami. Wymieszać.Odstawić na chwilę w chodne miejsce,aby smaki się "przegryzły"Ilość porcji dla 4-5 osób.Czas wykonania razem z leżakowaniem ok.20 min.
SMACZNEGO

                                                                          

                                                     

sobota, 13 grudnia 2014

kopytka

składniki:
                                                   

1 kg.ugotowanych ziemniaków
2 jajka
2 szkl.mąki pszennej
2 łyżki niepełne mąki ziemniaczanej
 sól
łyżka oleju rzepakowego






 wykonanie:

Ugotowane ziemniaki przecisnąć przez praskę do ziemniaków.Ostudzić,dodać jajka i stopniowo mąki.Zagnieść elastyczne ciasto.Podzielić na sześć części.Uformować wałeczki grubości palca, obtacząjąc je w mące.Kroić na 2 cm.kawałki,lekko spłaszczając nożem.W dużym garnku zagotować posoloną wodę,wlać łyżkę oleju.Kopytka wrzucać partiami na gotującą się wodę.Gotować na małym ogniu do momentu wypłynięcia 2-3 minuty.Wyjmować łyżką cedzakową i podawać.Ilość porcji dla 4 osób.Czas przygotowania razem z gotowaniem i studzeniem ziemniaków ok.1,5 godz.Podawać z sosami.skwarkami,roztopionym masłem i cukrem lub w/g upodobania
SMACZNEGO

                                                 
                                             


                                            

pizza z patelni

składniki: 


ciasto: 

1 szkl.mąki pszennej                         
4 łyżki oleju
5 łyżek ciepłej wody
1/2 łyżeczki soli



na wierzch:

60 dkg pieczarek
1 duża cebula
sól,pieprz
3 łyżki oleju rzepakowego                                  
tarty żółty ser
ketchup







wykonanie:


Do miski wsypać mąkę,sól.Dodać olej i ciepłą wodę.Ciasto wyrobić.Rozwałkować nadając okrągły kształt.Upiec na rozgrzanej patelni teflonowej o średnicy 24 cm.Czas pieczenia po ok.3 min z każdej strony.Cebulę przesmażyć na oleju,dodać pokrojone w plasterki pieczarki,doprawić sola, pieprzem. Dusić do miękkości pieczarek.Zdjąć pokrywkę,odparować wodę z pieczarek.Upieczony placek pizzy posmarować ulubionym ketchupem.Wyłożyć pieczarki,posypać tartym żółtym serem.Całość przekładamy na patelnię,przykrywamy pokrywką,stawiamy na ogniu i zapiekamy do momentu   roztopienia sera(około 5 min.)Uważać,aby placek się nie przypalił.Polewamy ketchupem.Ilość porcji dla 2 osób.Czas przygotowania ok.30 minut.
SMACZNEGO

                                          


piątek, 5 grudnia 2014

wigilijna zupa rybna

składniki:                                                                                                                                             
2 l.wywaru z warzyw
ok.700 g.filetów z ryby(mintaja,morszczuka,pangi itp)
1 łyżka mąki,
sól,pieprz czarny,gałka muszkatołowa 
natka pietruszki






wykonanie:

 Do garnka wlewamy 2 l.wody wrzucamy obrane warzywa(marchew,pietruszkę,seler,por)Solimy i gotujemy do miękkości warzyw.Wyjmujemy ugotowane warzywa.Rybę kroimy w paseczki, wkładamy do gorącego wywaru. Gotujemy 20 min.na małym ogniu.Mąkę mieszamy w garnuszku z niewielką ilością zimnej wody,wlewamy ją do wrzątku ciągle mieszając zupę.Gdy się zagotuje dodajemy pieprz,gałkę muszkatołową,dosalamy.Posypujemy posiekaną natką pietruszki.Odstawiamy na chwilę do połączenia smaków.Tę zupę można podawać także z łazankami.Ilość porcji dla 4-5  osób. Czas wykonania ok.45 min.
SMACZNEGO

                                           

środa, 3 grudnia 2014

dyniowa zapiekanka

składniki:


1 kg.obranej dyni                             
2duże cebule
30 dkg.białej kiełbasy(parzonej)
1 łyżeczka rozmarynu
 sól,pieprz
1oo ml.śmietany
100 g.żółtego sera
2 łyżki oleju rzepakowego
ketchup






wykonanie:

 Dynię obrać,pokroić w dużą kostkę.Cebulę obrać,pokroić w piórka,wrzucić na gorący olej, zeszklić. Dołożyć pokrojoną dynię.Smażyć aż dynia będzie miękka(ale nie rozpadająca się)Nie przykrywać pokrywką,płyn musi odparować.Z kiełbasy zdjąć skórę, pokroić w plasterki dołożyć do dyni. Wszystko lekko posolić,popieprzyć i przyprawić rozmarynem.Przełożyć do żaroodpornego naczynia zalać śmietanką,posypać tartym żółtym serem.Polać ulubionym ketchupem.Zapiekać w 230 st.-30 min.Ilość porcji na 2-3 osoby.Czas przyrządzania ok.60 min.
SMACZNEGO

                                                      

                                    

zupa krem z pieczarek

składniki:

                                                            60dkg.pieczarek                                
2 średnie cebule
sól,pieprz
łyżeczka cukru
sok z połowy cytryny
2 łyżki masła lub oleju rzepakowego
ok.1l.bulionu(może być z kostki)






wykonanie:

Pieczarki oczyścić,pokroić w grube plasterki.Cebulę pokroić w półplasterki.W rondlu rozpuścić masło,udusić na nim cebulę.Następnie na patelni podsmażyć na maśle pieczarki.Dodać do cebuli. Wlać bulion(tyle aby przykryć grzyby) i gotować 20 min.Na koniec zmiksować,doprawić solą, pieprzem,cukrem i sokiem z cytryny.W razie potrzeby dolać bulionu,aby otrzymać odpowiednią dla nas konsystencję.Można dosmaczyć śmietaną.Podawać z łazankami,grzankami z chleba lub bułki albo z groszkiem ptysiowym.Ilość porcji dla 4-5 osób.Czas przygotowania ok.50 min.
SMACZNEGO


                                  


ciasto mleczne z białą czekoladą


skład:
                                         
1 szkl.mleka
3/4 szkl.cukru
1/2 kostki masła
2 szkl.mąki
1 łyżeczka sody
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka cynamonu
1 łyżka kakao
2 jajka
4 łyżki(duże) powideł śliwkowych
1 tabliczka białej czekolady




wykonanie:

Masło,cukier,mleko zagotować.Ostudzić.Składniki suche wymieszać,przesiać.Dodać do ostudzonego mleka,masła,cukru.Wymieszać mikserem.Dodać po kolei jajka i na koniec powidła śliwkowe. Wszystko dokładnie połączyć.Piec w temp.180 st.-50 min.Blaszka keksówka,wysmarowana tłuszczem,posypana bułką tartą.Białą czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej(można dolać odrobinę śmietanki,aby była bardziej elastyczna). Udekorować ciasto.
SMACZNEGO