wtorek, 30 września 2014

wątróbka drobiowa z jabłkiem i cebulą


skład:                                                                               500g wątróbki z kurczaka
1 duże jabłko
1 średnia cebula
łyżka suszonego majeranku
sól,pieprz
trochę oleju




wykonanie:

Wątróbkę umyć,usunąć zbędne błonki i żyłki, zalać mlekiem lub wodą,aby skruszała na 15min. Wyjąć,osuszyć papierowym ręcznikiem,oprószyć mąką.Na patelnię wylać trochę oleju rzepakowego, podgrzać.Na gorący wyłożyć wątróbkę,obsmażyć z obu stron.Zmniejszyć ogień i dodać cebulę pokrojoną w piórka,dusić krótko.Na koniec włożyć pokrojone w ósemki jabłko.Dusić do miękkości jabłka.Przyprawić majerankiem,solą,pieprzem SMACZNEGO

                                                   

   



niedziela, 28 września 2014

wuzetka

skład:


ciasto:

4 jajka M                                
4 łyżki kakao
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki maki ziemniaczanej(czubate)
1 szkl.mąki
1 szkl.cukru
250g.masła
2 łyżki cukru waniliowego        


krem:
                                                   
1 kg - sera białego(z wiaderka) 
 3/4 szklanki cukru pudru                             
500 ml śmietany kremówki 30%      
 5 łyżeczek żelatyny
 1/2 szkl.wody
  sok z cytryny

  poncz:

 szkl.herbaty(mocnej)
(można dodać kieliszek rumu)
polewa:

1 łyżka masła 
2 łyżki mleka
tabliczka gorzkiej czekolady

                                                                                               
                                                                        

wykonanie:

Do miski włożyć miękkie masło,wsypać cukier i cukier waniliowy, wszystko utrzeć.Dodawać po jednym jajku,nadal ucierać.Wszystkie suche składniki wymieszać ,przesiać i dodać do masy maślano- jajecznej,wymieszać.Wylać na prostokątną blaszkę,boki natłuszczone,dno wyłożone papierem do pieczenia.Piec w  nagrzanym piekarniku 180st.-50 min.Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie.Zimną śmietanę ubić na sztywno.Ser utrzeć z cukrem pudrem,dodać sok z cytryny,wlać przestudzoną żelatynę,wszystko wymieszać.Na koniec dodać ubitą śmietanę,wymieszać delikatnie drewnianą łyżką.Wystudzony biszkopt wyjąć z blaszki,odkleić papier,przekroić wzdłuż,włożyć ponownie do formy, naponczować.Wyłożyć krem, wyrównać, przykryć drugą częścią biszkoptu.Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej,dodać mleko,masło.Polać wierzch ciasta,wyrównać.Włożyć do lodówki, aby ciasto stężało.Pokroić,udekorować kleksem z bitej śmietany.SMACZNEGO


                                                     





piątek, 26 września 2014

tort śmietanowy

skład:
                                                                                                   
biszkopt o średnicy 28 cm(pokrojony na trzy płaty)
1200 ml.śmietany 30%                                                       
6 śmietan-fixów(na 200 ml.śmietany jeden)
4 płaskie łyżki cukru pudru(lub w/g uznania)
450g dżemu z czarnej porzeczki(kwaskowy)
puszka brzoskwiń w puszce
aromat waniliowy(kilka kropel)

poncz:

syrop z brzoskwiń + mały kieliszek alkoholu
lub w/g upodobania

                                                                          
  wykonanie:

 Pierwszy płat pokrojonego biszkoptu ułożyć na paterze,napączować,nałożyć cienką warstwę dżemu.Zimną śmietanę ubić razem z cukrem, śmietan-fixami i aromatem,wyłożyć 1/3 kremu na posmarowany dżemem płat biszkoptu. Brzoskwinie odsączyć papierowym ręcznikiem, pokroić w kostkę,częścią posypać krem na płacie,lekko docisnąć.Położyć drugi płat i powtórzyć wszystko od początku.Na drugi zrobiony płat kładziemy trzeci,pączujemy i już nie dajemy dżemu ani brzoskwiń tylko cały biszkopt smarujemy pozostałą częścią  kremu. Dekorujemy w/g uznania.Wkładamy do lodówki,chłodzimy.Najlepiej jest pozostawić tort na całą noc w lodówce,aby się "przegryzł".
SMACZNEGO

                                          
                         
                                          

czwartek, 25 września 2014

biszkopt

skład:
                                                                                średnica biszkoptu 28 cm
--------------------------------
10 jaj M
2 kisiele cytrynowe 38g(bez cukru)
2 szkl.mąki tortowej typ.450
1 1/2 szkl.cukru(drobny)
2 łyżeczki(pełne) proszku do pieczenia
szczypta soli


 

                                                                                                                                                                
wykonanie:

Mąkę połączyć z proszkiem do pieczenia,kisielami,przesiać 2 razy. Białka oddzielić od żółtek(jajka temperatura pokojowa).Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę,mikserem na najwyższych obrotach.Dodawać po jednym żółtku,partiami cukier.Zmniejszyć obroty miksera i dodawać powoli przesianą mąkę ,mieszać krótko. Masę biszkoptową przelać do wyłożonej papierem tortownicy.Piec w nagrzanym piekarniku(góra-dół) 180 st-45 min. do suchego patyczka.Studzić w zamkniętym piekarniku 20 min,później uchylić drzwiczki i dalej studzić.Kiedy biszkopt będzie zimny okroić brzegi wyjąć z tortownicy,odwrócić odkleić papier.Położyć na kratce do wyschnięcia.Po czym przekroić na trzy lub cztery blaty.Gotowe.

                                       

 
                                                                            




środa, 24 września 2014

zapiekanka makaronowo-warzywna


skład:

1 średnia cukinia
por(biała część)
1 cebula                        
2 ząbki czosnku
400g dyni                                           
 400g pomidorów z puszki (bez skórki,pokrojonych)  
250g mascarpone
40 dkg makaronu kolanka lub innego
sól,pieprz,słodka papryka
trochę oleju
warzywa można dodawać wg.upodobania.                                                   


wykonanie:

 Na głęboką patelnię wlać trochę oleju, podgrzać. Cebulę,pora pokroić w kostkę,wrzucić na gorący olej, zeszklić,dodać zmiażdżony czosnek, chwilę smażyć.Dodać pozostałe pokrojone  warzywa aż puszczą sok i będą miękkie,ale nie rozgotowane.Całość doprawić solą,pieprzem,słodką papryką.Wszystko zagęścić serkiem mascarpone , wymieszać.Makaron ugotować wg przepisu nie hartować.Układać warstwowo w wysmarowanym naczyniu żaroodpornym;makaron,sos warzywny itd na górze ma być sos.Posypać tartym żółtym serem,polać ketchupem.Wstawić do gorącego piekarnika.Zapiekać w 200 st -około 45 min.aż ser się przypiecze.
SMACZNEGO

                                    

                                                     




niedziela, 21 września 2014

ziemniaki po rzymsku

skład:
 
1kg.ziemniaków
20 dkg.szynki                                                
20 dkg.białego sera
4 średniej wielkości pomidory
1cebula(duża)
rosół z kostki(ok.0,5 l)
pieprz
ketchup
trochę żółtego sera

wykonanie:

Obrane ziemniaki pokroić na średniej grubości plastry,pomidory ze skórką na plasterki a szynkę w kostkę.Ser rozdrobnić na niewielkie kawałki.Cebulę pokroić w kostkę.W płaskim szerokim naczyniu
układać warstwami:ziemniaki,szynkę,pomidory i ser,wszystko popieprzyć .Całość posypać pokrojoną cebulą,po czym zalać rosołem,tak aby ziemniaki były nim przykryte.Piec w nagrzanym piekarniku 200st.-60 min.Piętnaście minut przed końcem całość polać ketchupem i posypać tartym żółtym serem.Podawać jako samodzielne danie lub w charakterze dodatku do drobiu  cielęciny.   SMACZNEGO 

                                                     

                                      

                                         

piątek, 19 września 2014

sałatka warzywna z tuńczykiem

skład:                                             

sałata masłowa lub inna
puszka tuńczyka w oleju (185 g)
1/2 papryki czerwonej
1/2 papryki zielonej  
 1/2 papryki żółtej
 kilka pomidorów koktajlowych
parę rzodkiewek
kawałek pora(biała część)
kilka różyczek kalafiora(blanszowany)
kilka różyczek brokuła(blanszowany)
natka pietruszki
koperek
2 ząbki czosnku
3 łyżki majonezu
4 łyżki jogurtu
sól,pieprz

wykonanie:

Sałatę umyć,osuszyć,porwać na kawałki,wyłożyć do salaterki. Papryki, pokroić na małe kawałki, pomidory koktajlowe przekroić na pół,przełożyć na sałatę.Rzodkiewki,pora pokroić w półplasterki dodać do reszty.Brokuła, kalafiora(blanszowany)podzielić na różyczki obłożyć sałatę.Tuńczyka odsączyć z oleju porozrzucać na pokrojone warzywa.Odsączoną oliwę połączyć z jogurtem, majonezem,dodać przeciśnięty czosnek,posolić,popieprzyć,zalać pokrojone warzywa.Posypać pokrojoną natką pietruszki i koperkiem.Pozostawić do przegryzienia na 15 min.
SMACZNEGO

                                                                 
                                                      
 
                                     
                                                          
            
                                                 

środa, 17 września 2014

kalafior nadziewany mięsem mielonym

skład:

1kalafior(raczej mniejszy)
500g.mięsa mielonego wieprzowego
cebula
1 jajko
1 bułka czerstwa
sól,pieprz,papryka,vegeta,cukier
majonez,ketchup
trochę sera żółtego
2 łyżki oleju

wykonanie:
                                                                                           
W dużym garnku zagotować wodę z cukrem i solą,gdy będzie wrzała włożyć kalafiora,tak aby cały był zakryty. Gotować na średnim ogniu tak,aby był ugotowany,ale się nie rozpadał ok.10 min.Wyjąć z wody na druszlak aby odciekł i wystygł.Mięso wyrabiam z namoczoną w wodzie i odciśniętą bułką,dodaję drobno pokrojoną cebulę,jajko,solę,pieprzę,dodaję papryki.Tak przygotowanym mięsem faszeruję kalafiora,wciskam farsz w           powycinane miejsce po głąbiu i jeżeli jest miejsce między różyczki.
Resztę mięsa kładziemy na wierzchu kalafiora i dociskamy,aby wszystko się skleiło. Nadzianego kalafiora układam w naczyniu żaroodpornym na dno wlewam 2 łyżki oleju. Wierzch smaruję majonezem,kechupem,posypuję startym żółtym serem.Wstawiam do nagrzanego piekarnika 220 st.Piekę pod przykryciem 60 min,ostatnie 15 min.zdejmuję przykrycie,aby ser się przyrumienił. Wyjmuję z piekarnika i odstawiam na chwilę,aby odpoczął. Powstały płyn można zagęścić i zrobić sos,którym polejemy kalafiora.SMACZNEGO

                                           






wtorek, 16 września 2014

pieczarkowe zawijasy z ciasta francuskiego

skład:    

1/2kg.pieczarek                                                     
1 cebula
kilka plasterków żółtego sera
1 rolka ciasta francuskiego
ketchup
sól,pieprz,oregano
trochę oleju

wykonanie:

Cebulę obrać,pokroić w kostkę przesmażyć na oleju.Dodać pokrojone drobno pieczarki, posolić, popieprzyć.Całość ostudzić.Ciasto francuskie rozłożyć,wyłożyć plastrami żółtego sera na to masę pieczarkowo-cebulową.Posypać oregano,polać ketchupem.Zwijamy ciasto jak roladę a końce zwilżamy zimną wodą,aby dobrze się skleiło.Roladę kroimy ostrym nożem na 2 cm. plastry. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w odstępach,ponieważ ciasto rośnie. Wkładamy do nagrzanego piekarnika,pieczemy w temp.220st-15 min.(do zrumienienia) SMACZNEGO

                                                
                                               
                                              




 


poniedziałek, 15 września 2014

zupa krem z kalarepy

skład:

4 ziemniaki                                                         
2-3 duże kalarepki(z młodymi liśćmi)
1cebula 
2 ząbki czosnku
2 pietruszki
kawałek selera
łyżka oleju
sól morska
pieprz czarny świeżo mielony
duży serek topiony śmietankowy
1,5 bulionu
 
wykonanie:

Do dużego garnka wlać trochę oleju wrzucić pokrojoną cebulę, zeszklić na lekko żółto,dodać czosnek,chwilkę podsmażyć,uważać aby się nie przypalił,bo będzie gorzki.Dodać obrany,pokrojony seler,kalarepki,ziemniaki,pietruszkę.Dusić aż zmiękną i puszczą sok. Zalać bulionem tak aby warzywa były przykryte.Doprawić solą pieprzem ewentualnie wegetą.Gotować aż warzywa będą miękkie ok.25 min.Dodać serek topiony.Po rozpuszczeniu serka wszystko zmiksować.Jeżeli zupa jest za gęsta dolać bulionu.Gęstość zupy zależy od upodobania.Można podawać z grzankami,groszkiem ptysiowym,tartym żółtym serem,prażonymi nasionami dyni,słonecznika,małymi pulpetami mięsnymi lub w/g upodobania.SMACZNEGO

                                                 
                               
                                   
     


sobota, 13 września 2014

ciasto pleśniak z jabłkami

skład:                                                                                  

ciasto:

3 szkl.mąki
6 żółtek
1 kostka masła lub margaryny
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 1/2 łyżki kakao
trochę bułki tartej

beza:

6 białek
1 szkl.cukru
1 budyń waniliowy lub śmietankowy

ponadto:

1kg jabłek  
1 galaretka(sucha)
2 łyżeczki cynamonu
1 mały cukier waniliowy

wykonanie:

Jabłka obrać,zetrzeć na tarce o dużych oczkach,zasypać suchą galaretką,cynamonem,cukrem waniliowym.Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia dodać zimne masło,żółtka,posiekać i szybko wyrobić kruche ciasto.Podzielić na trzy części.Do jednej dodać kakao.Włożyć do lodówki dwie części w tym jedną z kakaem.Trzecią jasną częścią ciasta wyłożyć wysmarowaną tłuszczem i posypaną bułką tartą średnią blaszkę(24cm.-32cm.).Podpiec w nagrzanym piekarniku 180 st.10 min. Na podpieczone ciasto  wysypać trochę bułki tartej,aby wchłonęła nadmiar soku,wyłożyć jabłka, wyrównać.Na jabłka zetrzeć na tarce ciasto z kakaem.Na to wyłożyć ubitą z białek,cukru i budyniu bezę.Na bezę zetrzeć drugie jasne ciasto.Wstawić do piekarnika,piec 50 min.-180 st. Wystudzić.Można posypać cukrem pudrem.SMACZNEGO

                                         





czwartek, 11 września 2014

bambrzok(kartoflak)

skład:                                                                                                  
    

1,5 kg.ziemniaków
10 dkg.mąki pszennej
25 dkg wędzonego boczku
3 jajka
1 łyżeczka sody oczyszczonej
sól,pieprz do smaku
2 łyżki oleju do wysmarowania wierzchu

wykonanie:

Ziemniaki obieramy,myjemy,trzemy na tarce na średnich oczkach.  Odciskamy wodę,skrobię z dna miski dodajemy do masy.Boczek kroimy w kostkę,podsmażamy na patelni,odsączamy na papierowym ręczniku.Ziemniaki,boczek,mąkę,jajka,sodę oczyszczaną,sól,pieprz mieszamy.Masa ma być dobrze doprawiona.Przelewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.Wygładzamy wierzch,smarujemy olejem.Pieczemy w nagrzanym piekarniku w temp.180 st.-60 min.Podajemy na ciepło z ketchupem,sosem grzybowym,pieczeniowym.SMACZNEGO

                   





                                                  


                                            
                       

środa, 10 września 2014

gołąbki ukraińskie

skład:          

 farsz:                                                                    
                                                                     
1 kg.ziemniaków                                                 
1 duża cebula
2-3 łyżki masła
60 dkg.grzybów  np.pieczarek                                                   
1 jajko                                                       
majeranek,sól,pieprz
                                                                      

ponadto:

średnia główka kapusty                                                   
ok.1 litr rosołu
ketchup albo sos grzybowy co kto lubi.

wykonanie:

Ziemniaki obrać ze skórki,umyć,zetrzeć na tarce(jak na placki ziemniaczane)Odcisnąć z wody,wodę z wierzchu wylać ,a pozostałą na dnie miski skrobię dodać do ziemniaków.Cebulę pokroić w kostkę i zrumienić na maśle.Grzyby oczyścić,opłukać,pokroić dodać do zrumienionej cebuli i wymieszać. Dodać sól,pieprz i dusić około 20 min.Ostudzić,dodać do nich starte ziemniaki,jajko i majeranek. Przyprawić do smaku i wymieszać.Kapustę obrać z zewnętrznych liści i wykroić głąb.Umyć włożyć do garnka z gotującą,osoloną wodą.Następnie z kapusty zdejmować stopniowo mięknące liście i ostudzić.Na liście kapusty kłaść po około 1,5 łyżki farszu.liście składać do wewnątrz i rolować.Do dużego garnka włożyć gołąbki zalać gorącym rosołem(może być z kostki)Dusić pod przykryciem około 60 min.Z podanych składników wychodzi ok 16 gołąbków.Podawać z ketchupem lub sosem grzybowym   SMACZNEGO.